"Пристрасті" по станції зв'язку в Зарозі

  • 76

"Пристрасті" по станції зв'язку в Зарозі

Хронологія подій:

1. У липні 2023 року ПрАТ «ВФ Україна» - підприємство критичної інфраструктури, яке у воєнний час забезпечує надійним зв’язком населення, підприємства та організації, звернулося до селищної ради із пропозицією надати йому можливість оперативно та якісно побудувати для громади сучасну станцію мобільного зв'язку з найкращим сервісом. Для будівництва було обрано земельну ділянку в селі Заріг, яка за технічними показниками та з дотриманням санітарних норм, найкраще для цього підходить.

2. Рішенням тридцятої сесії Оржицької селищної ради восьмого скликання від 22.09.2023 року № 26 ПрАТ «ВФ Україна» на умовах довгострокової оренди було передано земельну ділянку площею 0,0100 га для розміщення та експлуатації об’єктів і споруд електронних комунікацій, розташовану за адресою: c. Заріг, Лубенського району Полтавської області, кадастровий номер ділянки 5323681301:01:021:0009, що підтверджується укладеним договором оренди землі від 06.11.2023 року та витягом з Державного реєстру речових прав від 08.11.2023 року номер запису про інше речове право: 52474646. З цього часу сплачується ОФІЦІЙНО оренда (не комусь у кишеню, а в бюджет селищної ради). (рішення, договір оренди додаються https://orz-rada.gov.ua/docs/1495357/,   https://rada.info/upload/users_files/21054106/bd667666043dfc51ea4dae011d280fab.pdf)

3. 02 квітня 2024 року до селищної ради надійшло колективне звернення жителів села Заріг в особі представника ініціативної групи Чайки (Куць) Н.М. із запереченням будівництва в центрі села вежі та перенесенням її в інше місце за межі села. У встановлені чинним законодавством строки Оржицька селищна рада розглянула колективне звернення та, реагуючи на нього, направила лист до ПрАТ «ВФ Україна» з пропозицією розірвання договору оренди землі та визначення нового місця розташування базової станції.

4.  Розпочате будівництво було призупинено.

5. Щоб урахувати думку громадськості при прийнятті остаточного рішення, селищною радою ініційовано проведення 19 квітня 2024 року громадських слухань жителів с. Заріг відповідно до Положення про громадські слухання на території населених пунктів Оржицької територіальної громади, затвердженого рішенням дев’ятої сесії Оржицької селищної ради восьмого скликання від 11 червня 2021 року № 5. На слуханнях були присутні і представники ПрАТ «ВФ Україна», які надали жителям вичерпну інформацію про технічні можливості станції та про те, що обладнання базової станції не несе жодної небезпеки для мешканців села, в тому числі і дітей. За результатами поіменного голосування присутніх на слуханнях зареєстрованих жителів села щодо встановлення базової станції на місці розпочатого будівництва, більшість («за» 39 осіб із 62 присутніх зареєстрованих у селі Заріг жителів, «проти» 22 особи, один утримався) висловилися за встановлення вежі на визначеній ділянці.

6. Запропоновані самими жителями два нових місця розташування, ПрАТ «ВФ Україна» відхилило, мотивуючи тим, що вежа на цих місцях не забезпечить абонентів якісним зв’язком.

7. Після відвертих маніпуляцій із кількістю противників будівництва вежі, висловлених у інтернет-коментарях ініціаторкою колективного звернення, яка тривалий час мешкає та працює в індустріально та цифрово розвиненій країні Європи, було проведено моніторинг підписантів колективного звернення. За його результатами було встановлено, що із 143 за списком №№ 69 та 134 пропущені, без особистих підписів - 21 прізвище, повторюються двічі  прізвища 2 осіб, вказані прізвища осіб, не зареєстрованих у с.Заріг та /або тих, які не проживають у селі взагалі – 19 осіб, двоє дітей віком 15 та 12 років. Серед підписантів колективного звернення 11 осіб підписалися проти встановлення вежі в опитувальному листі під час громадських обговорень 19.04.2024, 1 особа з підписом в колективному зверненні під час громадських обговорень підписалася за будівництво

8. Аргументованим листом від 23.04.2024 ПрАТ «ВФ Україна» повідомило про продовження будівництва вежі на орендованій земельній ділянці у с.Заріг. Після завершення будівництва і запуску базової станції ПрАТ «ВФ Україна» зобов’язується, на вимогу громади, запросити державну санітарно-епідеміологічну службу України для проведення натурних вимірювань рівня електромагнітних випромінювань базової станції мобільного зв'язку сумісно з представниками громади та надати копії протоколів вимірів.

Насамкінець. Цитата з переписки з провідним інженером- техніком ПрАТ "ВФ Україна" Д.Коробченком: «У кожному телефоні (смартфоні) є такі самі вузли як і в базової станції мобільного зв'язку – це приймач і передавач. Так ось, абонент спілкуються з іншим співбесідником через базову станцію мобільного зв'язку. Для того.  щоб абонент міг спокійно  і чути співбесідника, і щоб чули його, на обладнанні базової станції мобільного зв'язку і в телефоні повинні бути приблизно однакові потужності передавача і параметри приймача. Тому на сучасних пристроях потужність передавача автоматично регулюється.  Чим ближче телефон до базової станції, тим менше він вмикає потужність свого внутрішнього передавача. І навпаки, чим далі телефон від станції мобільного зв'язку, тим більшу потужність він вмикає для підтримки якісного зв'язку. Тому рекомендовано встановлювати базові станції якомога ближче до місця знаходження абонентів для рівномірного покриття і навантаження на базову станцію. Набагато безпечніше мати базову станцію поблизу телефону і користуватись телефоном з найменшим рівнем потужності випромінювання вбудованого в телефон передавача, чим спілкуватись через віддалену базову станцію з максимальною потужністю передавача в телефоні, який ви прикладаєте до голови.

Тому пропоную ще раз переглянути пропозицію залишити нас на орендованій нами ділянці і мати чудовий, якісний і безпечний зв’язок в вашому селі для вашої громади. А щодо спотворення загального вигляду, то це дуже перебільшено. Зазвичай наявність в селі якісного зв’язку і мобільного  інтернету сприяє притоку бізнесу в цей населений пункт, дає змогу розвиватись як малому, так і середньому бізнесу, і саме головне – запобігає відтоку молоді з громади. У підсумку зауважу, що зазвичай будівництво нових станцій мобільного зв’язку рентабельне від 2000 -2500 жителів. У вас дуже гарний шанс і буде дуже прикро, якщо ви ним не скористаєтесь. Я впевнений,  що наша станція мобільного зв’язку буде родзинкою в вашому селі, приводом радості і гордості.».

Вежа мобільного зв'язку у центрі Оржиці, яка забезпечує якісним зв'язком жителів та гостей селищаФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису