єРобота: стартувала перша у 2024 році хвиля подачі заяв на гранти для переробних підприємств

  • 77

єРобота: стартувала перша у 2024 році хвиля подачі заяв на гранти для переробних підприємств

Заяву на отримання гранту (далі – заява) подають отримувачі:

- громадяни України, у тому числі фізичні особи – підприємці;

- юридичні особи, кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни України;

- які станом на дату подання заяви фактично не перебувають та не провадять свою господарську діяльність на тимчасово окупованій території України (Автономна Республіка Крим та м. Севастополь) або на територіях, які включені до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого Мінреінтеграції;

- які не провадять господарську діяльність на території Російської Федерації та Республіки Білорусь;

- які не здійснюють виробництво та/або реалізацію зброї, алкогольних напоїв, тютюнових виробів згідно з класифікатором видів економічної діяльності;

- які не є кредитними організаціями, страховими організаціями, інвестиційними фондами, недержавними пенсійними фондами, професійними учасниками ринку цінних паперів, ломбардами згідно з класифікатором видів економічної діяльності;

- які не віднесені до юридичних або фізичних осіб, до яких застосовуються спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідними рішеннями Ради національної безпеки і оборони України, введеними в дію указами Президента України щодо застосування персональних (спеціальних) економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до Закону України «Про санкції»;

- щодо яких не порушено справи про банкрутство та/або яких не визнано банкрутами, та/або які не перебувають на стадії ліквідації;

- які не мають заборгованості перед бюджетом;

- щодо яких відсутнє рішення суду, яке набрало законної сили, про притягнення до кримінальної відповідальності за корупційне правопорушення.

 

Отримувачем може бути фізична особа, яка має намір розпочати підприємницьку діяльність і бере на себе зобов’язання зареєструватися фізичною особою – підприємцем або створити юридичну особу у випадку отримання позитивного рішення про надання гранту.

 

Розмір гранту, який надається одному отримувачу, не перевищує 8 млн. гривень.

Гранти надаються за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні:

- для першої 1000 грантів, рішення про надання яких прийнято, до 70 відсотків вартості проекту – за рахунок грантів, не менше 30 відсотків – за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних), але не пізніше ніж до 1 липня 2023 року;

- для всіх наступних грантів, рішення про надання яких прийнято, до 50 відсотків вартості проекту – за рахунок грантів, не менше 50 відсотків – за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних).

Внесок за рахунок власних коштів отримувача (не кредитних) має становити не менше 20 відсотків вартості проекту.

Отримувач може отримувати один грант або для створення одного нового переробного підприємства, або для збільшення потужностей існуючого виробництва переробного підприємства.

Грант надається лише одному отримувачу з урахуванням пов’язаних із ним осіб.

Гранти надаються для створення нових виробництв переробних підприємств або збільшення потужностей існуючих виробництв переробних підприємств для покриття таких напрямів витрат, як:

- придбання основних засобів виробництва (машини та обладнання), яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання гранту (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);

- доставка та введення в експлуатацію основних засобів виробництва (верстатів, технологічного обладнання), включаючи програмне забезпечення.

 

Заява формується засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту. Формування заяви закінчується накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису або електронної системи BankID.

Невід’ємним додатком до заяви є бізнес-план, форма якого визначається Мінекономіки. Заяви, подані без бізнес-плану, не розглядаються.

 

Як подати заяву:

1. Зареєструйтеся або авторизуйтеся в кабінеті громадянина на порталі diia.gov.ua за допомогою BankID або електронного підпису.

Зверніть увагу, якщо ви ФОП або юридичная особа необхідно скористатися ключем ФОП або керівника юридичної особи з ЄДРПОУ підприємства.

2. Заповніть онлайн-заявку.

3. Прикріпіть бізнес-план за формою. З прикладом заповненого бізнес-плану ви можете ознайомитися за посиланням https://diia.gov.ua/services/grant-na-pererobne-pidpriyemstvo .

4. Підпишіть електронним підписом та відправте.

Зверніть увагу, якщо ви ФОП або юридичная особа необхідно скористатися ключем ФОП або керівника юридичної особи з ЄДРПОУ підприємства.

Якщо вам потрібна консультація щодо програми, зверніться до найближчого відділення Ощадбанку.

 

Рішення про надання гранту приймає Міністерство економіки, перевіривши заявку уповноваженим банком та ваш бізнес-план.

У разі отримання гранту ви маєте:

– створити від 25 робочих місць;

– здійснювати діяльність не менше 3 років;

– сплачувати податки в бюджет, зокрема, за працевлаштування робітників.

 

Ви маєте повернути суму вашого гранту, лише якщо не виконаєте зобов’язання перед державою, тобто:

– не створите робочих місць;

– здійснюватимете вказану діяльність менше 3 років;

– не сплачуватимете податки.

 

Грант на створення або розвиток переробного підприємства забезпечує підтримку вашого бізнесу і допомагає створити нові робочі місця.

 

Детальна інформація та подача заявок за посиланням - https://diia.gov.ua/services/grant-na-pererobne-pidpriyemstvo

Фото без опису