Гроші за "лайки". Онлайн-шахраї вигадали нову аферу: як вона працює

  • 38

Фото без опису

Гроші за "лайки". Онлайн-шахраї вигадали нову аферу: як вона працює

Онлайн-шахраї вигадали нову схему для видурювання грошей з українців. Зловмисники пропонують нібито заробіток в інтернеті за перегляд відео та "лайки".

Поліція пояснює, що це одна з поширених шахрайських схем. Аферисти пропонують передивлятися короткі відео, наприклад у TikTok, ставити "лайк" або ж писати відгуки в Google-картах за гроші. Оголошення та повідомлення шахраї поширюють у месенджерах.

Зловмисники можуть виплачувати від 100 до 500 гривень, щоб увійти в довіру до потенційної жертви. Так збирають персональні дані, зокрема інформацію про банківську карту.

Надалі аферисти пропонують приєднатися до так званої «робочої групи» з можливістю значно більшого заробітку. Потім пропонують оплатити придбання товарів чи послуг, визначених адміністратором групи. Для першого разу це відносно невелика сума. Є навіть шанс отримати виплату на картку – так шахраї ще більше втираються в довіру.

Наступний крок – адміністратори пропонують придбати товар, якого не існує, за значно вищими цінами. При цьому надають фішингові посилання на шахрайські онлайн-магазини, де треба ввести конфіденційну платіжну інформацію.

У такий спосіб зловмисники отримують доступ до рахунків жертв та привласнюють їхні заощадження.

Отож, УВАГА!

Вам напишуть з пропозиціями заробити грошей за "лайки" та репости, можливо навіть заплатять 100-200 грн. Ви вже на гачку!

Пізніше викрадуть доступ до банківської картки або змусять придбати товар по "супер вигідним цінам". Відмовитися буде дуже складно, тому не хапай наживку, відразу скажи - НІ!

Як діяти:

❌не довіряйте обіцянкам захмарних прибутків

❌ не повідомляй конфіденційної інформації (дані картки, логін та паролі до онлайн банкінгу тощо)

❌ не переходь на сумнівні сайти, не купуй там жодного товару

✅ якщо ж особисту (персональну) інформацію розголошено - заблокуйте картку

✅ якщо підозрюєте шахрайство – негайно повідомляйте кіберполіцію

За інформацією Кіберполіції