Пам’ятка по АЧС

  • 97

Пам’ятка по АЧС

 

Для недопущення  випадків  захворювання  свиней  на африканську  чуму   необхідно дотримуватись наступних заходів біобезпеки:

• дотримуватися закритого типу утримання свиней;

не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани;

не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми;

• проведення щоденного клінічного огляду свинопоголів’я, вчасне повідомлення про випадки захворювання лікарів ветеринарної медицини із обов’язковим   оглядом тварин;

• про  кожен випадок загибелі свиней з підозрою на АЧС інформувати  лікарів ветеринарної медицини зони  обслуговування,  відбирати  матеріал для  лабораторного дослідження на предмет виключення виявлення збудника;

 • періодичне проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації із попереднім проведенням механічної очистки та обробки  приміщень  дезінфікуючими засобами;

 • забезпечення достатньою кількістю хлорного вапна та проведення систематичної  дезінфекції приміщень для утримання свиней;

 • забезпечення термічної обробки кормів, тільки після цього згодовувати тваринам, що гарантує знищення збудника АЧС;

• заборона використання в кормах м’ясо-кісткового борошна, продуктів тваринного походження, харчових відходів тощо;

 • обслуговування тварин лише в окремому змінному одязі та взутті, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

 • закупівля поросят для відгодівлі виключно з благополучних щодо АЧС зон і господарств  з  обов’язковою  реєстрацією  в  сільських  радах  та  у  спеціалістів  ветеринарної медицини   зони  обслуговування;

  • не купувати м’ясо та м’ясопродукти у невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках;

•  забій тварин проводити лише після попереднього огляду спеціалістом державної ветеринарної служби;

•  реалізовувати продукти забою свиней лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;

•  допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для клінічного огляду свиней та проведення ветеринарно-санітарних заходів;

•  при виявленні клінічних ознак захворювання або  підозри на захворювання, а також при загибелі свиней негайно повідомляти фахівцям ветеринарної служби;

 • не допускати контакту свиней приватних господарств з чужими та зі сторонніми людьми, а також з іншими домашніми тваринами.

     Важливо!  Ніколи   не   викидайте  трупи  тварин,  відходи  від  їх  утримання  та  переробки  на  свалки,  узбіччя  доріг,  не  проводьте  захоронення  на  своїх  або  інших  земельних  ділянках.  Не  намагайтеся  переробити  м’ясо  вимушено  забитих  свиней  без  огляду  ветеринарного  спеціаліста.  Пам’ятайте,  що  це    може  привести  до  подальшого  розповсюдження  хвороби.

 

     Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків!!!

 

Лубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області