Питання освіти продовжили розглядати на засіданні виконкому

  • 93

Питання освіти продовжили розглядати на засіданні виконкому

Затвердження мережі закладів загальної середньої і дошкільної освіти Оржицької селищної ради на 2023-2024 навчальний рік та плану оптимізації закладів загальної середньої освіти Оржицької селищної ради на 2024-2027  роки стали ключовими на засіданні виконавчого комітету селищної ради, який відбувся сьогодні, 27 вересня. У своєму виступі начальник відділу освіти Наталія Стасенко детально проаналізувала стан освіти в громаді та констатувала невтішний факт значного скорочення наповнюваності закладів як середньої, так і дошкільної освіти. Згідно із затвердженою мережею, у 2023-2024 навчальному році в 14 закладах середньої освіти – трьох закладах І-ІІІ ступенів, 9 гімназіях, 2- х початкових школах, навчається 1370 учнів, яких стало на 60 осіб менше, ніж у минулому навчальному році. Так, цього року до першого класу вступило 100 дітей, у четвертих класах навчається 143 учнів, у п’ятих – 152 учні, у п’яти десятих класах – 99 учнів, одинадцятикласників, які навчаються у чотирьох класах, лише 73 чол. Спостерігається подібна ситуація із зменшенням кількості вихованців і у 15 закладах дошкільної освіти. Із 495 дітей дошкільного віку охоплено дошкільним навчанням 304 дитини, що на 45 осіб менше, ніж у попередньому році. Через низьку народжуваність у селах та недостатню кількість вихованців з меншою за нормативну наповнюваністю працюють Великоселецький, Денисівський, Золотухинський, Тарасенківський, Круподеринський, Лукімський, Онішківський та Яблунівський ЗДО (більше за посиланням http:// http://surl.li/lnymz  )

Реалізовуючи вимоги концепції Нової української школи та зважаючи на ці очевидні об’єктивні причини, селищна рада як засновник змушена спланувати процес оптимізації закладів загальної середньої освіти Оржицької селищної ради до 2027 року (детальніше http://surl.li/lnymz). Реорганізація з пониженням ступеня 8-ми закладів загальної середньої освіти та ліквідація однієї філії у 2021 році дали можливість збільшити середню наповнюваність класів з 9 осіб до 11,5 осіб та зменшити видатки на заробітну плату педагогічних працівників та уникнути дефіциту освітньої субвенції у 2022 та 2023 роках. При цьому всі учні забезпечені підвезенням, педагоги, які виявили бажання продовжувати педагогічну діяльність, працевлаштовані.

 

Довідково: Заробітна плата вчителів закладів загальної середньої освіти і підтримка осіб з особливими освітніми потребами фінансується за рахунок державної освітньої субвенції. Видатки на інші потреби – заробітна плата працівників дошкільних та позашкільних закладів освіти й непедагогічних працівників шкіл, матеріально-технічне забезпечення усіх закладів освіти –здійснюються за рахунок місцевих бюджетів, тобто за рахунок засновників.

Фото без описуФото без описуФото без опису