Лубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області про опісторхоз та його профілактику

  • 50

Лубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області про опісторхоз та його профілактику

Причиною захворювання на опісторхоз стає вживання в їжу малосольної річкової риби домашнього приготування. Щоб убезпечити себе від цього захворювання необхідно: не вживати в їжу річкову рибу без достатньої термічної обробки (прожарювання, проварювання); не проводити засолювання річкової риби в домашніх умовах; не допускати згодовування сирою рибою котів, собак; не купувати річкову рибу в несанкціонованих місцях торгівлі та на стихійних ринках.

Опісторхоз - це хронічне паразитарне захворювання, пов’язане з паразитуванням в організмі людини сибірської або кошачої двовустки і характеризується переважним ураженням жовчних утворень, печінки та підшлункової залози. Опісторхоз широко поширений серед населення, яке проживає у басейнах річок - Дніпра та його притоків Сейму, Сули, Ворскли, Псла. Значні осередки опісторхозу зареєстровані в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях. Збудником опісторхозу є гельмінт Opistorchisfelineus, який паразитує в організмі основних господарів, якими є: людина, коти, собаки, лисиці, песці та ін. Передача інвазії відбувається за участю двох проміжних господарів, одним з яких є молюск, який мешкає у прісноводних водоймах, другим – риба сімейства коропових порід (язь, линь, плотва, чабак, єлець, сазан, лящ, жерех, червонопірка та ін.).

Зараження опісторхозом відбувається при вживанні в їжу малосолоної, слабо просмаженої, мало провареної річкової риби, яка заражена метацеркаріями (личинковою стадією) опісторхозу. Клінічні прояви опісторхозу дуже різноманітні та залежать від фази захворювання. У гострій фазі, яка триває до 3-х тижнів, у хворих підвищується температура тіла, з’являються слабкість, болі у м’язах, суглобах, животі, нудота, висипи та ін.. У період хронічного перебігу – з’являються головний біль, головокружіння, болі у правому підребер’ї, нудота, блювота, жовтяниця, безсоння, дратівливість, зниженняапетиту. Тривалий час (10-20 років) паразит може перебувати в організмі остаточного господаря, а захворювання протікати роками з періодами загострення хвороби. Оскільки усі клінічні прояви хвороби є неспецифічними, діагноз підтверджується лише на підставі копрологічних досліджень біоматеріалу (фекалій) та серологічного дослідження крові.Фото без опису