Роз'яснення щодо затримки виплати компенсації витрат, пов’язаних з безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) внутрішньо переміщених осіб

  • 45

До уваги жителів громади!

 

До Оржицької селищної ради надходять численні звернення від жителів громади, які розмістили у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, щодо затримки виплати компенсації витрат, пов’язаних з безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) внутрішньо переміщених осіб. Надаємо роз’яснення з цього питання:

Механізм компенсації витрат, що пов’язані з безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) внутрішньо переміщених осіб (далі - компенсація) здійснюється згідно з Порядком, затвердженим  постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333.

Сума компенсації розраховується виходячи з кількості днів, протягом яких житлове приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи (далі - людино-день), з дня розміщення, але не раніше дати взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

У період з 1 жовтня 2022 р. по 31 березня 2023 р. сума компенсації визначається на рівні 30 гривень за кожен людино-день.

З 1 квітня 2023 року сума компенсації за кожен людино-день становить 14,77 гривень.

Виконавчим комітетом Оржицької селищної ради компенсація особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, нараховується кожного місяця. Однак, оскільки виплата компенсації проводиться за рахунок коштів Товариства Червоного Хреста України та міжнародних організації, виконавчий комітет селищної ради не володіє інформацією за який період були виплачені кошти. За неофіційними даними станом на 05.06.2023 року за січень 2023 року було перераховано компенсацію повністю всім особам, а за лютий 2023 року - частково.

Всього по громаді за квітень 2023 року зареєстровано 120 осіб, які прихистили 342 внутрішньо переміщених осіб.   

Фото без опису