Навчайте дітей електробезпеці

  • 54

Навчайте дітей електробезпеці

 

Наближаються літні канікули, і у дітей з’явиться багато вільного часу, який вони зможуть проводити на свіжому повітрі. Щоб ця чудова пора дитинства запам’яталася приємними емоціями, а батьки не хвилювалися за здоров’я і життя своїх доньок та синочків, потрібно говорити з ними про електробезпеку.

АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» закликає відповідально ставитися до власної безпеки, неухильно дотримуватися правил поведінки поблизу енергетичних об’єктів:
для занять спортом або рухливими іграми потрібно обирати місця, віддалені від ліній електропередачі та трансформаторних підстанцій;

– не можна підніматися на опори, наближати до них сторонні предмети, робити накиди, приставляти драбини й інші предмети, а також залазити на дерева біля ліній електропередачі;

– поблизу енергооб’єктів заборонено запускати повітряних зміїв, іграшкових літаків, інші безпілотні літальні апарати, а також складати сміття, розпалювати вогнища;
– не варто наближатися до енергоспоруд на відстань, меншу ніж 8-10 метрів, проникати за загорожу, всередину чи на дах підстанцій, відкривати дверцята електрощитових. Нерідко цими пересторогами нехтують підлітки, які «полюють» за ефектними селфі, не знаючи що електрика може травмувати навіть при відсутності контакту тіла людини з проводом, наприклад коли підняти монопод (палицю для селфі) поблизу дротів під напругою. Юним любителям травмонебезпечного паркуру, тренуючись у подоланні умовних перешкод, слід відмовитися від намагання потрапити на дахи підстанцій та іншого електрообладнання.

Безпечна відстань від обірваного проводу становить 8-10 метрів. Опинившись ближче, людина піддається смертельній загрозі, оскільки потрапляє в зону «крокової напруги», адже при падінні проводів електричний струм замикається на землю та утворює небезпечну ділянку. Виходити з неї необхідно не відриваючи ступні від землі.

Також нагадуємо правила поводження з електроприладами. Дорослим варто пояснити дітлахам, як користуватися ними в помешканні безпечно та переконатися, чи все справне. Суворо заборонено торкатися дротів з пошкодженою ізоляцією, використовувати зіпсовані вимикачі, вилки, розетки, вставляти туди сторонні предмети. А також витирати вологою ганчіркою електроприлади, розетки та вимикачі, що ввімкнені в електромережу, торкатися їх мокрими руками. Не залишайте ввімкненими в розетку електроприлади, якщо не користуєтесь ними або йдете з дому. Може статись коротке замикання і, як наслідок, – пожежа!

У разі виявлення пошкоджень електрообладнання або несанкціонованих проникнень на енергооб’єкти, слід невідкладно повідомляти до Кол-центру АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» за номерами телефонів: 0800-305-035, (0532) 510-910, 097-20-20-207, 093-17-02-533, 050-305-99-10.

Шановні дорослі! Поясніть своїм дітям як користуватися електроприладами та як поводитися на вулиці поблизу енергооб’єктів. І не забувайте, що ваш приклад – найкраща наука для малечі тож будьте відповідальними, дбаючи про найдорожче – життя та здоров’я підростаючого покоління!

 

Адміністрація АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО»