Налагоджуємо двосторонню співпрацю між Оржицькою громадою та муніципалітетом Будакеші (Угорщина)

  • 51

Асоціація міст України Фото без опису· 

03 квітня 2023 року відбулася двостороння онлайн-зустріч між представниками Оржицької селищної територіальної громади (Полтавська область) та муніципалітету Будакеші (Угорщина), які домовилися розпочати двосторонню співпрацю.

Захід організовано Асоціація міст України та Радою європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR) у рамках Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що фінансується Німецьким товариством Міжнародного співробітництва (GIZ) у рамках Підтримки реформи децентралізації в Україні (U-LEAD з Європою. Фаза II).

До зустрічі долучилися представники Ради європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR), Асоціації міст України (АМУ), Угорської національної асоціації місцевих органів влади (TÖOSZ).

Олена Сидоренко, Оржицький селищний голова (Оржицька селищна рада), презентуючи територіальну громаду, наголосила, що від початку повномасштабної російської агресії їхня громада, в якій 15,5 тисяч мешканців, надала прихисток 2130 внутрішньо переміщеним особам. Серед пріоритетних проєктів співпраці з латвійським муніципалітетом О.Сидоренко визначила: придбання або передачу комунальної техніки, проект поводження з ТПВ (сміттєсортувальні станції, сміттєпереробний завод), покращення системи водопостачання, очищення питної води, водовідведення та очищення стічних вод, а також проекти розвитку бізнесу.

Левенте Сюкешд, представник муніципалітету Будакеші, презентуючи громаду повідомив, що Будакеші є західним передмістям Будапешту, відтак чимало мешканців працюють у столиці країни. Основною статтєю наповнення місцевого бюджету є туризм, готельно-ресторанний бізнес, популярністю користується створений великий парк дикої природи. Їхній муніципалітет є побратимом українського прикордонного села Дийда на Закарпатті.

Людмила Даменцова, керівник проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», наголосила, що кінцева мета співпраці полягає у підготовці спільного проєкту громад з розвитку Оржицької територіальної громади – проєктної заявки, яка може буде подана на міжнародні конкурси для залучення фінансування.

Наталія Лазаренко (Nataliya Lazarenko), менеджерка з міжнародної діяльності Асоціації міст України, зазначила, що мета проєкту – налагодити якісне довготривале міжнародне співробітництво, що базуватиметься на двосторонньому досвіді та партнерській взаємодії.

Сторони домовилися обмінюватися інформацією задля ефективної співпраці між муніципалітетами, провести навесні спільну зустріч і навчальний візит, розробити спільні проєкти, які можуть бути реалізовані у рамках майбутньої співпраці.

Фото без описуФото без опису