Назва має значення: в Оржицькій громаді розпочинається процес перейменування вулиць

  • 511

Розв’язана російським агресором війна під надуманими гаслами та метою «демілітаризації і денацифікації», а насправді заради знищення Української держави і нації, спонукає суспільство позбавитися від рудиментів радянського і імперського минулого у вигляді комуністичних топонімів, пам'ятників вождям чи назв чужих імен. У нас своя історична пам‘ять, своя культура, своя ідентичність, яку ми можемо і повинні втілити у назвах вулиць і провулків. Деколонізація – це дещо важливіше, ніж просто перейменування радянських (російських) топонімів. У нинішніх умовах цей процес дорівнює самозбереженню нації. Тож Оржицька селищна рада розпочинає процес перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Оржицької селищної територіальної громади в рамках процесу декомунізації та деколонізації відповідно до вимог чинного законодавства.

Так, рішенням 26 сесії селищної ради від 12 квітня 2023 року № 15 було затверджено Положення про порядок найменування або перейменування вулиць, провулків, площ, парків, скверів та інших об’єктів, розташованих на території Оржицької селищної територіальної громади, який передбачає проведення громадського обговорення під час розгляду цих питань. Попередньо розпорядженням селищного голови від 06.03.2023 № 19 затверджено склад робочої групи з підготовки пропозицій щодо перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Оржицької селищної територіальної громади в рамках процесу декомунізації та деколонізації. 06 квітня відбулося перше засідання робочої групи, на якому визначили перелік вулиць та провулків у населених пунктах громади до перейменування в рамках процесу декомунізації та деколонізації. До нього включені об'єкти, що містять назви, які підпадають під дію підпункту «є» пункту 4 частини першої статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та топоніми радянського і російського минулого, з маркерами чужої історії і культури. Саме цей перелік було схвалено рішенням виконавчого комітету селищної ради від 19.04.2023 № 2. Назви вулиць, пов’язані з подіями, особистостями, річницями Другої світової війни, не розглядатимуться на предмет перейменування в рамках декомунізації та деколонізації.

Рішенням виконавчого комітету селищної ради від 19.04.2023 № 3 затверджено текст Інформаційного повідомлення про початок проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Оржицької селищної територіальної громади в рамках процесу декомунізації та деколонізації. Отже, впродовж 2 місяців проводитиметься громадське обговорення: спочатку зберемо пропозиції від жителів громади щодо нових назв, далі проведемо електронне голосування, його результати узагальнить комісія з найменування та перейменування назв вулиць, провулків, площ, скверів та інших об’єктів на території Оржицької селищної територіальної громади, рішення про затвердження нових назв ухвалять депутати селищної ради на засіданні сесії.

 

Запрошуємо усіх небайдужих жителів громади долучитися до громадського обговорення перейменування вулиць. Давайте змістовно дискутувати, шукати нашу українськість, не поспішати, радитися. Заодно більше дізнаємося про історію України та нашого краю. Одним словом, маємо чудову нагоду заглибитися в пошуки національної ідентичності нашої громади і нас самих.

 Фото без опису