Суб’єктам пробації роз'яснювали про способи врегулювання конфліктів

  • 119

 Фото без описуФото без описуФото без опису

01.02.2023 року фахівцем Лубенського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області Романом Куликом  спільно з юристом сектору Оржицьке бюро правової допомоги Богданою Бурою для осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, проведено профілактичний захід на тему «Медіація як спосіб врегулювання конфліктів».

З 15 грудня 2021 року в Україні діє закон “Про медіацію”, яким передбачено, що медіація – позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

Фахівці роз’яснили присутнім, що медіація може запроваджуватися  для запобігання виникненню конфліктів чи спорів у майбутньому або врегулювання будь-яких конфліктів, у тому числі цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у справах про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях заради примирення потерпілого з підозрюваним чи обвинуваченим.

Важливо, що медіація проводиться за взаємною згодою сторін медіації з урахуванням принципів добровільності, конфіденційності, нейтральності, незалежності та неупередженості медіатора, самовизначення та рівності прав сторін медіації.

Однією із правових послуг, які надає система безоплатної правової допомоги, є надання допомоги в забезпеченні доступу до медіації. Доступ до медіації можуть отримати  всі бажаючі, звернувшись до системи безоплатної правової допомоги, а саме до будь-якого зручного за місцем розташування бюро правової допомоги чи місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Надання допомоги в забезпеченні доступу до медіації може надаватися працівником системи БПД як на стадії консультування клієнта, який вперше звернувся по допомогу до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (до врегулювання спору у суді), так і на тій стадії, коли клієнт вже є учасником судового процесу або досудового розслідування.