НА АПАРАТНІЙ НАРАДІ У СЕЛИЩНІЙ РАДІ

  • 74

Фото без опису

У понеділок, 23 січня, на апаратній нараді у селищній раді розглянули 2 питання, що стосуються культурного розвитку жителів громади: про діяльність КЗ Оржицька дитяча мистецька школа ім. Д. Петриненко» Оржицької селищної ради у 2023 році в умовах воєнного стану та про роботу КЗ «Публічна бібліотека» за 2022 рік та перспективи розвитку у 2023 році.

Директор мистецької школи Микола Семперович поінформував присутніх, що протягом року навчання дітей проводилося як в очному форматі, так і з використанням дистанційних форм роботи, що пов’язано із безпековою ситуацією у країні. Створення безпечних і комфортних умов перебування дітей в Оржицькій мистецькій школі імені Діани Петриненко стало ключовим завданням роботи колективу мистецької школи.

Якщо для закладів загальної середньої освіти можна організувати дистанційне навчання, то для закладів позашкільної освіти це доволі складно.

Навчити учня досконало володіти граю на інструменті дистанційно неможливо. Діти потребують особистої присутності викладача для кращого засвоєння навичок гри. Але попри все школа продовжує функціонувати, оскільки заняття творчістю допомагають дітям швидше виходити зі стресової ситуації, отримувати позитивні емоції від улюблених занять і відтворювати знання та вміння, здобуті у мирний час. Адже дитина, яка співає і грає на інструменті - краще говорить і пише, швидше запам'ятовує і засвоює граматику, розвиває математичні здібності, виховують силу волі та дисципліну.

Директор КЗ «Публічна бібліотека» Лілія Василькова розповіла про пророблену роботу бібліотечних закладів громади у 2022 році. 4 829 відвідувачів скористалися послугами бібліотек. Книговидача складає 84 946 примірників, з них книг - 45 998 екземплярів, періодичні видання – 38 948 екземплярів.

Книжковий хаб – наразі не єдина роль бібліотек у сучасному суспільстві. Важливим напрямком діяльності книгозбірень є надання інформаційних послуг населенню. Тому працівниками закладів проведено 216 культ-просвітницьких заходів, а 10 бібліотек громади мають Wi-Fi зони для доступу користувачів до мережі Інтернет.

У зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України найбільше уваги приділяється вивченню фонду літератури російських авторів та книг, виданих у рф. При вилученні зазначених видань завідувачі бібліотек керуються «Рекомендаціями Міністерства культури та інформаційної політики України щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України». Адже книги – це досить потужна інформаційна зброя.

На завершення селищний голова Олена Сидоренко побажала працівникам закладів культури бути більш ініціативними в частині озвучення проблемних питань на нарадах та поза ними для більш гнучкого реагування та ефективного вирішення наявних проблем.