Мишоподібні гризуни - загроза посівам озимих культур та багаторічних трав.

  • 115

 

         Відділом фітосанітарної безпеки Лубенського районного управління  Головного Управління Держпродспоживслужби в Полтавській  області проводиться робота, спрямована на виконання Закону України «Про захист рослин». Відповідно до ст.18 даного закону підприємства, установи, організації усіх форм власності зобов’язані у сфері захисту рослин  систематично обстежувати земельні угіддя, посіви, та проводити комплекс профілактичних і винищувальних заходів щодо боротьби з шкідливими організмами.

 Після зниження температури повітря відбувається активна міграція гризунів у посіви озимих культур та багаторічних трав де за високої щільності колоній вони можуть завдати значних пошкоджень. Тому необхідне систематичне обстеження, визначення заселеності посівів, земельних угідь та чисельності колоній мишоподібних гризунів для проведення ефективного та своєчасного захисту сільськогосподарських культур. Гризуни пошкоджують посіви озимих культур, та багаторічних трав, можуть завдавати шкоди  молодим садам. Отож обов’язково слід здійснювати контроль за їх чисельністю. Протягом року самки дають від 3 до 7 і більше приплодів по 3–8 малят у кожному. За сприятливих умов миші розмножуються масово. З настанням холодів гризуни шукають теплих та затишних місць зимівлі. Це, зокрема, житлові будівлі, зерносховища, скирти соломи і сіна, де протягом осінньо-зимового періоду можуть інтенсивно розмножуватись. Але значна частина все ж залишається на полі, продовжуюючи харчуватися там узимку. До найбільш поширених видів таких гризунів належать полівки, польова миша. Серед полівок найчастіше зустрічається звичайна сіра. Розмножуються полівки протягом усього теплого періоду (за температур повітря вищих +5°С).  Навіть під снігом вони можуть харчуватися сходами озимих культур та багаторічних трав. При масовому розмноженні гризуни сильно зріджують посіви, весною серед зеленіючих посівів бувають великі прогалини з норами і ходами  шкідників. На окремих полях за неправильного або несвоєчасного регулювання чисельності гризунів втрати зерна озимої пшениці становили 35–40%. У роки ж масового їх розмноження подекуди виникає потреба у пересіванні пошкоджених посівів. У садах миші підгризають коріння, обгризають кору, шкодять найчастіше молодим деревам, які навіть нерідко гинутьозмноження гризунів може обмежуватися природними факторами. Так, ранні морози та відсутність снігового покриву, ожеледиці й утворення крижаної кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу спричинюють їх загибель. Та попри це, загроза для майбутнього врожаю залишається досить високою, тому необхідно вчасно проводити захисні заходи.

Сільськогосподарським підприємствам, фермерським господарствам необхідно своєчасно обстежувати площі озимих культур, багаторічних трав, молодих садів, та при виявленні 3-5 і більше колоній на одному гектарі проводити заходи із знищення гризунів.

Препарати для боротьби з мишоподібними гризунами по догляду за сільськогосподарськими культурами необхідно застосовувати відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів» та доповнень до нього дозволених до використання в України.

 

 

Провідний спеціаліст

         відділу фітосанітарної безпеки 

Лубенського районного управління

Головного Управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                             Олексій ГАЛАГАН