Співробітники Лубенського РУ ГУ ДСНС України у Полтавській області вкотре наголошують - не спалюйте стерню та суху рослинність!

  • 274

На сьогоднішній день гостро стоїть питання виникнення значної кількості пожеж, що виникають внаслідок спалювання сухої природної рослинності, стерні, соломи, післязбиральних залишків.

Головною причиною їх виникнення є людська недбалість та недотримання елементарних правил протипожежної безпеки. Громадяни, незважаючи на заборони, щороку спалюють на полях та городах стерню або солому після збирання врожаю. І мало хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх земельних ділянках або в лісосмугах, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади. Адже для виникнення таких пожеж достатньо необережно кинутого маленького недопалку чи сірника.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання післяжнивних залишків призводить до цілої низки небезпек. При спалюванні стерні на полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість пожеж. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

Нагадуємо, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища: тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060 грн.) до трьохсот шістдесяти (6120 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот (15300 грн.) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (21420 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти (6120 грн.) до семисот двадцяти (12240 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти (21420 грн.) до однієї тисячі восьмисот (30600 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окремо звертаємось до керівників сільгосппідприємств та організацій, фермерів та власників приватних господарств з проханням припинити спалювати стерню і використовувати сучасні методи її прибирання! Дотримуйтесь вимог правил пожежної безпеки під час зберігання зібраного врожаю. Крім того, зауважимо аграріїв на необхідності проведення обпашки полів зі сторони доріг та лісосмуг. Адже незначне займання може спричинити виникнення масштабної пожежі та, як наслідок, призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв.

При виявленні пожежі негайно телефонуйте за номером «101», за фактом підпалу телефонуйте за номером «102».

 

Провідний інспектор ВЗНС Лубенського РУ

 ГУ ДСНС України у Полтавській області

лейтенант служби цивільного захисту

Олександр ОЛІЙНИК