Понад 5000 аграріїв вже зареєструвалися в ДАРі

  • 522

За останній тиждень до Державного аграрного реєстру приєдналися ще понад 2 тисячі аграріїв. Загалом від початку запуску платформи на ній зареєструвалися 5 190 агровиробників, кількість реєстрацій щодня зростає. Про це розповів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

Він нагадав, що з 1 вересня у ДАРі розпочнеться прийом заявок у межах двох програм допомоги малим агровиробникам на загальну суму понад 1,5 млрд грн. Перша – це виплата на гектар у розмірі 3100 грн на 1 га (максимальний розмір – до 120 га), друга – допомога тим, хто утримує від 3-х до 100 корів (виплата – 5300 грн на корову).‍

«Обмежень щодо реєстрації немає, підтримку зможуть отримати виробники с/г продукції незалежно від розміру, організаційно-правової форми чи напрямів діяльності. Єдина та обов’язкова умова – земельні ділянки та поголів’я мають бути офіційно зареєстровані», – зазначив Денис Башлик.

Щоб подати заявку на участь у програмі підтримки, сільгоспвиробник, що відповідає вимогам програми, має заповнити онлайн-форму, за необхідності додати скан-копії документів, і підписати заявку своїм кваліфікованим електронним підписом. Процес обробки заявки можна відстежувати в персональному електронному кабінеті у ДАР в режимі реального часу.

Довідково:

Державний аграрний реєстр – це єдиний цифровий хаб для агровиробників України. Кожен, хто зареєстрований у системі, може подати заявку на отримання державних субсидій, цільових, субсидованих кредитних програм, а також позик і технічної допомоги від ЄС та інших міжнародних донорів.

Як зареєструватися у ДАРі?

Для реєстрації у ДАРі вам знадобляться: мобільний телефон, електронна пошта, кваліфікований електронний підпис (або BankID, якщо реєструється фізособа).

1. На сайті dar.gov.ua натисніть «Зареєструватися».

2. Пройдіть реєстрацію через кваліфікований електронний підпис або BankID

a. реєстрація через КЕП:

i. завантажте файл ключа;

ii. введіть пароль ключа;

b. реєстрація через BankID:

і. натисніть BankID;

іі. оберіть банк, яким користуєтеся;

ііі. пройдіть аутентифікацію через сайт банку.

3. Введіть свою електронну пошту та номер телефона.

4. Вам надійдуть п'ятизначні коди на пошту та телефон – введіть їх у відповідні віконця.

5. Надайте згоду доступу до персональних даних.

6. Натисніть «Зареєструватися». Готово!

Що робити після реєстрації?

Увійдіть до електронного кабінету та перевірте дані про вас.

1. На сайті dar.gov.ua натисніть «Увійти до кабінету».

2. Пройдіть аутентифікацію за допомогою кваліфікованого електронного підпису або BankID (виключно для фізосіб).

3. Після першого входу в Реєстр відкриється розділ Діяльність та активність. Вкажіть ваші напрями діяльності.

4. Завантажте статут, якщо ви реєструєтеся як юрособа.

5. У розділі «Персональні дані» додайте паспортні дані, дату народження і стать, основну електронну адресу та номер телефону, адресу для листування.

6. Перевірте ваші земельні ділянки, інформація про які автоматично завантажується з Державного реєстру речових прав та Державного земельного кадастру. Для цього перейдіть у розділ «Земельні ділянки».

7. Перевірте кількість ваших тварин, інформація про яких автоматично підвантажується з Єдиного державного реєстру тварин. Для цього перейдіть у розділ Тварини.

8. Якщо дані про ваші земельні ділянки або тварин є некоректними, зверніться до адміністраторів реєстрів у встановленому законом порядку з вимогою виправити дані. Після оновлення даних в реєстрах інформація в ДАР оновиться автоматично.

За консультацією з питань внесення чи виправлення відомостей у державних реєстрах можна звертатися до Безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

Покрокова інструкція з реєстрації та користування платформою за посиланням: https://bit.ly/DAR_registry.

Міністерство аграрної політики та продовольства України