Африканська чума свиней - легше застерегти, аніж побороти!

  • 353

 

     Зараження свиней вірусом африканської чуми свиней (АЧС) виявлено ще в 1903 році в Південній Африці. Але навіть і сьогодні ситуація щодо АЧС  в Україні залишається вкрай напруженою. Найважливіша особливість цієї хвороби є надзвичайно швидка зміна форм перебігу інфекції серед домашніх свиней від гострої форми до хронічного і безсимптомного переносу і непередбачувана поширеність.

     Африканська чума свиней – надзвичайно небезпечна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується здебільшого гострим перебігом і проявляється:

  • лихоманкою,
  • значними крововиливами,
  • синюшністю та змертвінням шкіри,
  • ураженням внутрішніх органів,
  • високою смертністю.

     Інкубаційний період може тривати від 3 до 15 діб, при гострому перебігу - 5-9діб. Зазвичай уражується близько 65% поголів’я, з яких 85-100% гине впродовж 6-13 діб.

     Вірус дуже стійкий, довго зберігається в навколишньому середовищі і продуктах(у грунті – до 8 місяців, у копченій ковбасі – до 5 місяців).

     Зараження відбувається при безпосередньому контакті(від хворої до здорової тварини) і опосередковано – через предмети догляду, транспортні засоби,корми, стічні води, обслуговуючий персонал, бродячих тварин, при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

      Африканською чумою свиней люди не хворіють! Але це одна з найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки на даний час ефективної вакцини не існує, а в разі її спалаху – всі свині на території підлягають негайному обов’язковому забою безкровним методом з наступним спаленням.

       Як запобігти занесенню АЧС в господарство:

  • утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи контакту з іншими тваринами;
  • обслуговувати свиней у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
  • не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
  • не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець на диких свиней;
  • не забивати хворих тварин та не переробляти їх туші;
  • не згодовувати свиням харчові відходи, що містять продукти забою свиней;
  • власник має бути впевненим у походженні зерна, яке буде використовуватися для відгодівлі свиней;
  • своєчасно повідомляти службу ветеринарної медицини про спалахи  та загибель тварин з підозрою на АЧС.

      Пам’ятаймо, що безпека щодо африканської чуми свиней кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від Вас - власників цих тварин!

     

Лубенське  районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області