Участь у відкритому обговоренні проекту нового тарифу на послуги з розподілу природного газу АТ «Лубнигаз»

  • 493

Учора, 28 жовтня, селищний голова Олена Сидоренко взяла участь у відкритому обговоренні проекту структури тарифу на послуги з розподілу природного газу Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Лубнигаз» на 2022 рік у режимі онлайн конференції.

На засіданні генеральний директор АТ «Лубнигаз» Кондратенко І.І. та інші  представники АТ «Лубнигаз» переконували голів Лубенської, Пирятинської, Гребінківської, Оржицької, Новооржицької громад, посадових осіб облдержадміністрації  та громадськість у економічно обгрунтованому піднятті тарифу на розподіл природного газу з 1,79 грн. (без ПДВ) до 3,49 грн. (без ПДВ), або +95 % до діючого тарифу. АТ «Лубнигаз» аргументує підняття тарифу зростанням усіх його показників, представлених у діаграмі (див. діаграму).

Однак отримали заперечення, оскільки  підвищення тарифу на розподіл газу в умовах негативного впливу на фінансовий стан та платоспроможність населення  в умовах обмежувальних заходів під час карантину, призведе до загострення і так складної соціально-економічної ситуації в суспільстві та  подальшого зниження рівня життя  людей.

У новий тариф АТ «Лубнигаз» заклало  компенсацію своїх збитків за 2014-2020 роки на 2 роки. Голови територіальних громад підтримали заперечення облдержадміністрації та запропонували АТ «Лубнигаз» розділити компенсацію не на 2 роки, як у проекті тарифу, а на 5 років, що дасть змогу дещо уникнути поглиблення соціальної напруги та зменшити тариф.

Ідучи назустріч газопостачальному підприємству, учасники відкритого обговорення прийняли рішення направити до Кабінету Міністрів України та НКРЕКП звернення про необхідність врегулювання  постачання природного газу на виробничо-технологічні потреби для операторів ГРМ за ціною на рівні 7,42грн. за куб. м. з ПДВ. 

Учасники обговорення підтримали зауваження, висловлене Оленою Сидоренко, про те, що інші складові тарифу - заробітна плата та податки -зросли не настільки, щоб піднімати його удвічі.

Усі пропозиції та зауваження від органів  влади та місцевого самоврядування будуть долучені до протоколу відкритого обговорення та оприлюднені на офіційному веб-сайті АТ «Лубнигаз».