Перспективи розвитку культури та санітариний стан шкіл і садочків - про це та інше говорили на апаратній нараді

  • 588

На апаратній нараді, що відбулась у селищній раді 20 вересня під головуванням селищного голови Олени Сидоренко, розглянули ряд актуальних питань, зокрема, про стан дотримання вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти в ЗОШ Оржицької селищної ради, з якого доповідав начальник районного управілння ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області Юрій Шніт. Міністерством охорони здоров'я розроблено новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, який набув чинності 1 січня 2021 року. Цей регламент передбачає підвезення до школи учнів, які проживають на відстані понад 2 км від закладу освіти, проходження працівниками шкіл профілактичних оглядів, покращення благоустрою території шкіл, наявність внутрішніх санітарних вузлів тощо. Окрім викладеного, Санітарний регламент для ЗЗСО визначає норми з організації харчування та медичного обслуговування. Юрій Шніт зазначив, що у ході проведення комісійних обстежень у заладах загальної середньої освіти та дошкільних закладах громади не було виявлено критичних порушень норм санітарного регламенту. Головний недолік, над усуненням якого уже ведуться роботи – це відсутність кухонних витяжок над електроплитами у деяких закладах загальної середньої освіти. Начальник відділу освіти виконавчого комітету Оржицької селищної ради Наталія Стасенко додала, що основні положення Санітарного регламенту обговорені на нараді керівників шкіл і доведені до педагогічних колективів. Робота закладів вибудовується із забезпеченням неухильного дотримання затверджених норм. Оржицька селищна рада сприяє утриманню підпорядкованих закладів освіти. На виконання вимог Санітарного регламенту відділом освіти та селищною радою буде проводитися робота над вирішенням проблемних питань (проведення капітальних ремонтів харчоблоків та інженерних мереж закладів освіти, обладнання вентиляційних систем в Оржицькому ОЗ, Чутівській, Тарасенківській, Чайківщинській школах, оновлення меблів).

 

З детальною інформацією про проблеми і перспективи розвитку галузі культури і туризму в Оржицькій громаді на нараді виступив начальник відділу культури, туризму молоді та спорту виконавчого комітету Оржицької селищної ради Віктор Рябець. Однією із основних проблем розвитку культури є так званий «кадровий голод»: низька заробітна плата, відсутність професійних перспектив у сільській місцевості не сприяє залученню фахівців до роботи на посадах у сфері культури. У підсумку це негативно впливає як на розвиток галузі загалом, так і на впровадження сучасних технологій в роботі. Попри те, усі бібліотеки та будинки культури працюють у єдиному інформаційному середовищі під координацією Центру культури та дозвілля та Публічної бібліотеки, музей приймає відвідувачів, а викладачі мистецької школи навчають дітей бачити і творити прекрасне. Щодо туризму у громаді варто сказати, що наразі його розвиток спрямований на створення іміджу та привабливості території, залучення івестицій, виявлення усього потенціалу, яким наша громада може бути цікавою для інших людей. Адже ми маємо багато унікальних місць, історичних та культурних пам'яток. Тому одним із ключових питань є оптимізація взаємодії туристичного напрямку і культури. Культурна спадщина громади повинна стати своєрідним магнітом для зацікавлених осіб.

 

По закінченню наради присутні обговорили стан вакцинації проти COVID-19 на території громади, а також необхідність підтримати наші проєкти у конкурсі інвестиційних проєктів «Бюджет участі» Полтавської області за посиланням https://smartregion.pl.ua/