Оржицьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує

  • 504

 

До уваги кролівників!!!

 

Кролики сприйнятливі до різних хвороб, як і будь-які інші домашні тварини, тому різні профілактичні міри відіграють велику роль в успішному їх розведенні. Найпоширенішими хворобами, які характеризуються високою летальністю, чим завдають значних економічних збитків, є міксоматоз та вірусна геморагічна хвороба кролів.

 

Міксоматоз – це дуже заразне вірусне захворювання, летальність при якому сягає 90-100%. Основним переносником збудника є кровосисні комахи – комарі, москіти, а також ектопаразити – кліщі, воші, блохи. Джерелом інфекції є хворі тварини. Вірус тривалий час зберігає свою активність у хоботку комах (комарі – 30-36 днів, москіти – 7 місяців, блохи – 3-4 місяці) і може передаватися тваринам. Спалахи міксоматозу виникають в теплий період року ( пік захворювання – кінець літа - початок осені), що пов’язано з активністю комарів. Міграції кровосисних комах сприяють поширенню інфекції на відстань до 250 км від первинного вогнища.

 

Хвороба  проявляється у 2 формах: набряковій і вузликовій. Перебіг може бути блискавичним, гострим і хронічним.

 

Блискавична форма призводить до раптової загибелі кроликів через 2-3 дні після зараження.

 

Гостра форма характеризується гнійним запаленням повік, виникненням на губах і носі набрякових пухлин, які потім з’являються на вухах, спині, лапах, ділянках статевих органів і анального отвору. Хворі кролі погано їдять через набряк слизових оболонок носоглотки, худнуть і на 7-10 день гинуть.

 

Хронічна форма може закінчуватися видужанням тварини і набуттям імунітету. Кроленята, які народилися від перехворівших кролиць, до 5-ти тижневого віку залишаються стійкими до міксоматозу.

 

При  виникненні захворювання, всіх хворих тварин забивають і спалюють разом із гноєм, підстилкою і залишками кормів. Кролів, які клінічно здорові, але були разом з хворими тваринами, забивають, шкурки спалюють, а м’ясо використовують в їжу після проварювання впродовж 3 годин. Обов’язково потрібно дотримуватися цих правил, оскільки збудник міксоматозу зберігає свою  життєздатність у висушених шкурках до 10 місяців, а в замороженому стані – понад 2 роки. Клітки та інвентар дезінфікують: 3% розчином каустичної соди або формаліну, 0,5% розчином віроциду або віросану. Протягом 1-2 місяців після спалаху міксоматозу заборонено завозити нових тварин. Після закінчення карантину, за 2 дні до введення нового стада, в кролятниках знову проводять дезінфекцію віросаном (5 мл на 1 л води зрошенням без змивання). В подальшому для профілактичної дезінфекції рекомендується використовувати біодез Р.

 

Ефективного лікування не розроблено! Тому для недопущення виникнення хвороби, необхідно дотримуватися ветеринарно-санітарних заходів при розведенні кролів:

 

  • своєчасне проведення планової вакцинації до початку масового льоту комах (найкраще – квітень-травень) та ревакцинації всього поголів’я;
  • проводити дезінфекцію, дезінсекцію та дератизацію приміщень;
  • застосовувати репеленти – речовини, що відлякують комах (оксамат, діетилтолуамід-ДЕТА).

 

В Україні застосовують вакцини як іноземного, так і українського виробництва. Але практика показує, що при використанні вакцин виробництва Чехії, Росії та Словаччини часто трапляється «прорив імунітету». Вітчизняні препарати виготовляють Сумська та Херсонська державні біофабрики, а також ТОВ «БІОТЕСТЛАБ». На даний час ТОВ «БІОТЕСТЛАБ» розроблено живу вакцину проти міксоматозу кролів – Лапімун Мікс та Лапімун Гемікс. Ці вакцини забезпечують швидку імунну відповідь (наявність антитіл з 4-го дня вакцинації) і більш тривалий захист тварин. Підшкірне (за лопаткою) введення вакцини ін’єкцією в місце зі слабко розвиненим кровоносним руслом подовжує термін захисту. Вакцинація за 7 днів перед окролом небажана через ризик отримання твариною стресу, що може призвести до аборту. Ревакцинацію дорослого поголів’я проводять кожні 8 місяців. Кроленят можна вакцинувати вже з 28-денного віку з наступною ревакцинацією через 3 місяці, а потім – кожні 8 місяців.

 

Плануючи щеплення, потрібно: за 2 тижні бажано провести профілактичну дезінфекцію і дезінсекцію; за 1 тиждень – простимулювати імунну відповідь за рахунок пробіотиків (Імунобактерин-D); за 5 днів – протипаразитарну обробку (гельмінтози знижують ефективність щеплення) – наприклад: увечері воду з кліток прибирають, а вранці ставлять водний розчин альбендазолу; кроленятам за 7-10 днів – у воду додають йодинол з розрахунку 1 мл/гол.

 

Обов’язково використовують для дорослих кролів одноразові шприци, а кроленят з одного гнізда дозволяється вакцинувати  однією голкою.

 

Розрив між різними вакцинаціями повинен становити не менше 14 днів, одночасно з вакцинацією не застосовують ніяких ліків. При транспортуванні вакцини з ветаптек використовують побутові продуктові термопакети.

 

Вірусна геморагічна хвороба кролів (ВГХ) – гостре вірусне захворювання, що характеризується надзвичайно швидким перебігом, тяжким геморагічним синдромом, дистрофічними змінами в усіх органах та високою летальністю (90%). Джерелом інфекції є хворі тварини, які виділяють вірус з усіма виділеннями вже через 24 год після зараження. Сезонність хвороби припадає на весняно-осінній період і обумовлюється наявністю в цей час найбільш сприйнятливих вікових груп молодняку (ураження відбувається молодняку 3-5 місячного віку). Хвороба триває 1-2 дні, проявляючись гарячкою, пригніченістю тварин, відсутністю апетиту, носовою кровотечею за 1-2 години до загибелі.

 

Влітку 2014 року німецькі кролеводи виявили новий штам ВГХ, який швидко розповсюдився і на сьогоднішній день вже офіційно зареєстрований в Україні. Головна відмінність нового штаму в тому, що хворіють кроленята з 3-го тижня життя. Відмічається задишка, втрата апетиту і висока температура. Тварини гинуть так швидко, що типових кровотеч з носа і вагінальної області не спостерігається. Хвороба лікуванню не піддається, тому для профілактики застосовується вакцинація. На разі створена вакцина, яка у своєму складі має інактивовані штами першої і другої форми ВГХ. На 4-14 добу після введення вакцини формуються захисні антитіла, які захищають кролів від геморагічної хвороби впродовж 12 місяців. Тварин вакцинують проти ВГХ за 10 днів до щеплення від міксоматозу або через 14 днів після нього. Якщо застосовують  полівалентні вакцини ( ВГХ+міксоматоз), то дотримуються схеми: молодняк вагою не менше 500 г перший раз вакцинують у віці 45 днів, ревакцинують у 75 днів, а потім кожні 6 або 8 місяців, відповідно використовуваній вакцині  (вакцина Песторін Мормікс – виробник АТ «Біовета» або Лапімун Гемікс – виробник ТОВ «БІОТЕСТЛАБ»).

 

При температурі повітря вище 25°С не вакцинуйте кролів! Вакцина не має лікувальних властивостей, якщо тварина вже хвора – імунобіологічний препарат безсилий! Дотримуйтесь правил вакцинації і пам’ятайте: знехтуєте – втратите!

 

Оржицьке управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області