ДО УВАГИ ВПО! Щодо ухвалення постанови Кабінету Міністрів України № 989 від 30.08.2024 року «Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам»

  • 142

Фото без опису

ДО УВАГИ ВПО! Щодо ухвалення постанови Кабінету Міністрів України № 989 від 30.08.2024 року «Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам»

Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Оржицької селищної ради, з метою підтримки внутрішньо переміщених осіб, повідомляє, що Урядом 30.08.2024 ухвалено постанову Кабінету Міністрів України від 30.08.2024 року №989 «Про внесення змін до  Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», якою продовжено виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, які знаходяться у найбільш складних життєвих обставинах ще на шість місяців.

Відтак, для тих ВПО, у яких в серпні 2024 року мав завершитись період виплат допомоги на проживання, ці виплати будуть продовжені.

Звертаємо увагу, що ці виплати буде продовжено автоматично, додатково нікуди звертатися НЕ потрібно.

При цьому, для того, щоб впевнитись, що родини і надалі відповідають нормам чинної постанови (чи порядку отримання виплат), держава сама, через управління соціального захисту, протягом місяця перевірить, чи не змінився суттєво фінансово-майновий стан цих родин. Якщо змін не відбулося – родини будуть отримувати виплати до лютого 2025 року. У разі, якщо зміни відбулися – із жовтня 2024 року виплата припиниться.

При цьому, самі критерії для отримання права на виплату не змінились: вони залишаються такими ж, якими були при перепризначенні допомог для родин, які звертались із заявами з березня 2024 року.

Звертаємо увагу: якщо людині з технічних причин не було продовжено виплату допомоги автоматично, але вона має на неї право, вона може звернутися до органу соціального захисту населення/ЦНАПу.

За новою заявою, допомога продовжується родинам, у яких працездатні особи стали на облік в центр зайнятості як безробітні або працевлаштувалися/зареєструвалися як фізична особа-підприємець, розпочали відповідну діяльність або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу або отримали ваучер на навчання.

Звертаємо увагу, що до складу сім’ї не включаються особи, призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період відповідно до Закону України „Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а також особи, які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації у складі Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до закону.

З урахуванням вищевказаної норми, доходи військовослужбовців не включаються в дохід сім’ї (за наявності підтверджуючого документу).

Пункт 14 Порядку доповнено нормою: „До середньомісячного сукупного доходу включаються доходи дружини та чоловіка (батька та матері) незалежно від місця їх фактичного проживання на території України, крім осіб, які сплачують аліменти, а також осіб, які зникли безвісти/перебувають у полоні або за кордоном/депортовані за межі України/осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, зазначених у переліку територій”. Нагадуємо, що окрім виплат на проживання, ВПО мають право отримувати всі інші виплати, які забезпечує держава для підтримки своїх громадян у складних життєвих обставинах.

Що стосується допомоги малозабезпеченим, ще в січні Уряд прийняв Постанову, яка розширила можливості її призначення для ВПО. Зокрема, раніше допомога малозабезпеченим родинам не могла призначатися, якщо працездатні особи в сім’ї не працюють, або за них не сплачувався ЄСВ протягом попередніх 3-х місяців перед зверненням за цією допомогою. Це робило неможливим отримання такої допомоги родинами ВПО, які втратили роботу через переїзд до іншої громади, а також родинами вимушених українських мігрантів, які повертаються з-за кордону після тривалого перебування там. Цю ситуацію змінено. Допомога малозабезпеченим призначається на 6 місяців:

  • для родин, що повернулись в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, навіть якщо в таких родинах є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ ;
  • для родин внутрішньо переміщених осіб, які внаслідок переміщення, не працювали або не сплачували ЄСВ.

Водночас, аби сприяти поверненню українців до економічно незалежного і самостійного життя, виплата допомоги для малозабезпечених поєднується з інструментами стимулювання до працевлаштування. Так, якщо в родині ВПО чи мігрантів, які повертаються, є працездатні особи, які не працюють, після призначення допомоги вони мають протягом 2-х місяців сприяти своїй економічній самостійності – тобто працевлаштуватись або стати на облік в Державному центрі зайнятості, аби фахівці Центру допомогли таким особам знайти роботу чи, за потреби, пройти перенавчання та перекваліфікацію.