У центрі уваги люди та фінансові ресурси: про що говорила селищний голова на форумі з децентралізації

  • 31

У центрі уваги люди та фінансові ресурси: про що говорила селищний голова на форумі з децентралізації

Оржицький селищний голова Олена Сидоренко свій виступ під час дискусії  «Пріоритети та перспективи законодавчого порядку денного реформи децентралізації. Погляд лідерів місцевого самоврядування та асоціацій» на Форумі «Децентралізація 2024. Законодавчий порядок денний», що проходив 30 серпня у Києві, зосередила на розв’язанні питань, які стосуються складної процедури бронювання працівників підприємств критичної інфраструктури та наповнення місцевого бюджету. Окресливши проблему втрати кваліфікованих робітників та працездатності комунального господарства через складну та тривалу процедуру бронювання, селищний голова запропонувала урядовцям внести зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 р. № 76, які дозволять забронювати працівників підприємств критичної інфраструктури за посадами, що потребують відповідної обов’язкової кваліфікації (водії, інженери, електрики, токарі тощо). Відзначаючи систематичну належну роботу з наповнення бюджету громади та зосередження понад 70% усіх його видатків на соціальне забезпечення, підтримку ЗСУ, селищний голова зауважила про потребу у належному фінансовому ресурсі для реалізації проєктів подальшого розвитку громади, зокрема, щодо покращення системи водопостачання, поводження з твердими побутовими відходами та ін. Тож, попросила підтримати пропозиції щодо зміцнення бюджетної спроможності територіальних громад на 2025-й бюджетний рік: 
1. Встановити на постійній основі зарахування до бюджетів громад 64% ПДФО. 
2. Відновити зарахування до бюджетів громад «силового» ПДФО (правоохоронці, працівники юстиції, ДСНС).
3. Забезпечити фінансування з державного бюджету харчування дітей пільгових категорій. 
4. Передбачити додаткову дотацію з державного бюджету місцевим бюджетам напряму (не через ОВА) на погашення дефіциту коштів, що виник в умовах війни через додаткові видатки на внутрішньо переміщених осіб та компенсацію втрат військового ПДФО. 
5. Передбачити субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах, що надають загальну середню освіту. Саме це, зауважила Олена Сидоренко,  дасть можливість усім громадам активно розвиватися, наповнювати бюджет, підтримувати ЗСУ та наближати Перемогу.

Фото без опису