Як громада готується до зими

  • 43

Як громада готується до зими

Як і минула, цьогорічна зима стане одним із найскладніших викликів, з яким доведеться зіткнутися нашій громаді, як і всім українцям під час війни. Обстріли ворогом енергетичної інфраструктури країни та тривалі відключення світла ускладнять і без того складну ситуацію з проходженням опалювального сезону. Які пріоритетні завдання нині ставить перед собою селищна рада? Безумовно – забезпечити безперебійну роботу комунальних підприємств та закладів соціальної сфери, освіти, охорони здоров’я. Про це у понеділок, 26 серпня, говорили на апаратній нараді у селищного голови. Головний спеціаліст відділу комунального майна та житлово-комунального господарства виконавчого комітету селищної ради Олександр Михайленко детально проаналізував стан готовності підприємств та установ до проходження опалювального сезону. Заклади культури у зимовий період працюватимуть у режимі суворої економії енергоносіїв. 6 приміщень закладів культури автономно опалюються газом та альтернативним паливом, централізовано – 3 приміщення, мають пічне опалення 2 заклади, стельові електричні обігрівачі у 4 закладах, у інших відсутня система опалення. Для забезпечення роботи закладів культури в надзвичайних ситуаціях придбано 2 бензинових генератори потужністю 2,5 кВт та 3 кВт, створено резерв пального. Опалення КНП «Оржицька лікарня» здійснюється природним газом через власні теплогенераторні, у разі необхідності використовуватиметься альтернативне джерело теплопостачання – твердопаливна модульна котельня потужністю 1000 кВт, дизельні та бензинові генератори, створено запас пального. Розроблено порядок дій відповідальних працівників лікарні на випадок тривалої відсутності електроенергії. Підготовку до безперебійної роботи у осінньо-зимовий період проводить і КНП «Оржицький центр ПМСД». Для забезпечення жителів громади водою у разі надзвичайної ситуації  КП «Оржиця-водоканал» придбано два генератори та пальне, дві ємності для перевезення та зберігання води, укладено договір на приєднання електромережі лінії критичної інфраструктури до однієї із свердловин у селищі Оржиця. Бригади КП «Оржиця-комунсервіс» з наявними двома генераторами та запасом пального готові виїжджати до будь-якого населеного пункту у разі виникнення критичної ситуації.

Про готовність до третього з початку повномасштабної війни навчального року інформувала начальник відділу освіти Наталія Стасенко. 01 вересня всі 12 закладів загальної середньої освіти, 11 дитячих садків, 2 внутрішні дошкільні підрозділи та будинок дитячої та юнацької творчості готові розпочати навчальний рік за очною формою. За парти сяде 1379 учнів (у минулому навчальному році 1370 учнів), дошкіллям охоплено 274 дитини. Проблемою залишається низька наповнюваність класів, через це за патронажною формою навчатиметься 10 дітей Лукімської та Тарасенківської гімназій. Найменше учнів, по 45, навчатиметься у Круподеринській та Яблунівській гімназіях. У 9 закладах для 14 учнів з особливими освітніми потребами функціонуватимуть 12 інклюзивних класів. Підвезення 478 учнів (35% від загальної кількості) та 62 педагогічних працівників здійснюватимуть 10 шкільних автобусів. Загальна протяжність їх рейсів щодня становитиме 802 км. У школах учні 1-4 класів та пільгових категорій будуть забезпечені гарячим харчуванням за рахунок селищного бюджету, процедури закупівель всіх продуктів завершено, на харчоблоках зроблено косметичні ремонти, оновлено технологічне обладнання. Облаштовано 6 власних протирадіаційних укриттів, 12 найпростіших та 6 орендованих укриттів.

Селищна рада та комунальні установи готуються долати виклики, які перед ними ставить час, та вживають усіх можливих заходів для безперебійного функціонування об’єктів критичної інфраструктури та закладів соціальної сфери.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису