Як себе вести, побачивши лисицю в околицях населенного пункту

  • 35

Як себе вести, побачивши лисицю в околицях населенного пункту

      Останнім часом з’являється усе більше повідомлень про те, що мешканці населених пунктів зустрічають лисиць в околицях свого села чи міста, а й навіть на власному подвір'ї.  Найчастіше трапляються випадки у сільській місцевості коли лисиця може поцупити якусь птицю і не одну. Звичайно, що у нашого пересічного мешканця викликає неабияке здивування зустріч з будь-яким звіром поруч зі своїм помешканням.

     Зазвичай молоді лисиці дуже помітні у літній період. Це цілком природно тому, що старі лиси перестають годувати виведене потомство і молоді лисенята починають самостійно виживати і дорослішати. Лисиця нічний хижак і веде нічний спосіб життя, а через голод молоді лисенята шукають їжу і вдень. До настання зимового періоду з одного виводка виживають двоє - троє лисенят а то і менше. Вони здебільшого гинуть під колесами авто, попадають у капкани та від проведення регулювання їх чисельності мисливцями.

     Лисиці можуть бути небезпечними для людини тому, що бувають носієм різних заразних хвороб, якими можуть заразити домашніх тварин і людину, а ще гірше – дитину, а особливо можуть бути переносниками смертельно небезпечної хвороби – сказу. Якщо звір іде до людей та дає себе погладити – саме така нетипова поведінка й може бути ознакою сказу.

     Що робити, якщо ви зустріли лисицю

Насамперед – не варто панікувати. Більшість лисиць безпечні для людей і не нападатимуть без вагомої причини.

    Якщо звір не проявляє ознак агресії і тримається на віддалі, зробіть наступне:

  1. Не наближайтеся до лисиці. Скажені лисиці можуть поводитися спокійно, але при спробі підійти - нападуть.
  2. Не робіть різких рухів, не кричіть і не лякайте тварину, інакше вона може відчути загрозу й атакувати.
  3. Уникайте зорового контакту.
  4. Спокійно віддаляйтеся, задкуючи від лисиці.
  5. Якщо ви зустріли звіра в місті, повідомте про це в адміністрацію або за телефоном екстреної допомоги населенню 112.

Не намагайтеся погодувати тварину або погладити її. Навіть якщо це не закінчиться нічим поганим для вас особисто, позитивний досвід змусить лисицю і далі тягнутися до людей, а це може бути небезпечно.

       Якщо ж звір без страху біжить прямо на вас, він може бути заражений сказом. Постарайтеся знайти укриття, наприклад у машині або навіть на дереві.

       Якщо такої можливості немає, спробуйте тримати хижака на відстані. Наприклад, підберіть палицю або зніміть рюкзак. У разі нападу звір вчепиться в імпровізований щит, а не у вашу руку чи ногу.

Що робити, якщо лисиця вкусила

Якщо лисиця все ж таки вкусила вас, необхідно якомога швидше вжити заходів, щоб не захворіти на сказ:

  1. Обробіть рану.  Протягом 15 хвилин промивайте місце укусу водою з милом. Потім обробіть краї 5-відсотковою настоянкою йоду.
  2. Зверніться до медичного закладу для проходження вакцинації. Сучасний курс для екстреної профілактики сказу складається з шести доз вакцини, які вводяться внутрішньом'язово – у плече.
  3. Не зволікайте зі зверненням до лікаря. Вакцина від сказу ефективна в 96-98% випадків, але тільки якщо почати лікування не пізніше 14-го дня з моменту укусу.

У разі, якщо ви вигулюєте улюбленця і той помітив лисицю, не дозволяйте йому наближатися до тварини. Домашнім собакам не можна ані «влаштовувати» полювання на лисиць, ані гратися з ними. Адже звір може заразити вашого улюбленця не тільки сказом, а й іншими небезпечними захворюваннями, також – завдати собаці травм.

      Якщо лисиця вкусила вашу домашню тварину, негайно зверніться до ветеринара. Сказ може не тільки вбити вихованця, а й зробить його небезпечним для оточуючих у період хвороби.

      Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує, що проведення щорічних щеплень проти сказу домашнім тваринам – це важливий обов’язок кожного власника! Будьте відповідальними та бережіть себе і своїх улюбленців!

Джерело: https://w.forest.gov.ua/news?id=5403

https://lifehack.co.ua/shho-robiti-jakshho-zustriv-lisicju

Лубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису