Недопустимо отруєння бджіл пестицидами

  • 109

Фото без опису

       Для сприяння розвитку галузі бджільництва та підвищення рівня обізнаності суб’єктів господарювання всіх форм власності  Наказом Міністерства розвитку економіки,  торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 року № 338, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04.03.2021 року за № 280/35902 «Про деякі питання у сфері бджільництва», затверджено новий Порядок реєстрації пасіки, а також Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин. Пасічникування - досить важка і клопітка робота, задля досягнення певного результату потрібно пройти шлях далеко не один рік, і на цьому шляху трапляється безліч різноманітних перешкод. Одним із найбільших каменів спотикання на шляху пасічників є отруєння бджіл пестицидами.
З метою усунення негативного впливу на галузь бджільництва від застосування пестицидів нагадую юридичним та фізичним особам, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, вимоги статті 37 Закону України «Про бджільництво», в якій чітко наголошується  про те, що фізичні та юридичні особи, зобов`язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через старост, засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки, яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ.
При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, місце застосування, ступінь і срок дії токсичності, культура на якій буде застосовано пестициди. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках шляхом обприскування наземною аппаратурою. Оскільки сільськогосподарські підприємства та фермерські господарства сповіщають населення про місце і час обробки пестицидами через територіальні громади та старостати, то власники пасіки повинні зареєструватися в старостаті та звернутися Держпродспоживслужби для отримання паспорта на пасіку. Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок. Ветеринарно-санітарний паспорт пасіки є єдиним документом, що свідчить про реєстрацію пасіки, він підтверджує факт, що власником пасіки є саме ви, а також те, що бджоли на пасіці є здоровими з щорічними відмітками. Також доказом слугує довідка з старостату із зазначенням точної адреси та кількості бджолиних сімей.
Для попередження випадків отруєння та загибелі бджіл внаслідок порушення вимог чинного законодавства щодо використання пестицидів при обробці посівів сільськогосподарських культур, наголощую на необхідності  дотримання та виконання даних вимог.

 

 

Провідний спеціаліст

відділу захисту рослин,

фітосанітарної діагностики та прогнозування 

Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                                   Олексій ГАЛАГАН