Весняна диспансеризація тварин в приватному секторі

  • 66

Весняна диспансеризація тварин в приватному секторі

  Забезпечення стійкого епізоотичного благополуччя на території сільських об’єднаних громад можливе лише при своєчасному діагностуванні хвороб та проведення профілактичних щеплень, обробок та лікувальних заходів, що можливо лише в разі 100%-го охоплення диспансеризацією всього наявного поголів’я тварин.

       Відповідно до статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину» власники тварин зобов’язані надавати тварин для проведення огляду, діагностичних, профілактично – лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. Згідно статті 104 цього Закону юридичні та фізичні особи несуть адміністративну відповідальність за правопорушення в галузі ветеринарної медицини.

 Диспансерізація – це система планових діагностичних та ветеринарно-профілактичних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин. Проведення диспансерізації є обов’язковим для всіх видів продуктивних сільськогосподарських тварин, незалежно від форми власності.

      Основна мета диспансерізації полягає в збереженні здоров’я тварин, підвищенні їх продуктивності і створенні міцного, резистентного і високопродуктивного поголів’я. Це один із видів обстеження стану здоров’я тварин. Таким чином виявляють захворювання на ранній стадії, що служить передумовою успішного лікування. Потрібно завжди пам’ятати, що легше попередити, ніж лікувати!  А хвороби, виявлені на ранніх стадіях, у більшості випадків виліковні. Навіть якщо тварина на вигляд здорова, перевіряти її також необхідно!

      Диспансерізація проводиться фахівцями державних установ ветеринарної медицини одночасно по всіх районах області.

      По Оржицькій ТГ та Новооржицькій ТГ весняна диспансеризація розпочинається 02 квітня 2024 року!

      Під час диспансерізації ветеринарні лікарі проводять всебічне обстеження тварини, що включає в себе клінічний огляд, відбір і лабораторне дослідження крові, молока, сечі, фецесу (калу) тварин (на гельмінтози), вакцинацію тварин від небезпечних заразних хвороб (сибірка, сказ, тощо), аналіз умов годування, утримання і господарського використання тварин. Також проводиться роз’яснювальна робота серед населення по дотриманню ветеринарно-санітарних правил утримання тварин та недопущення виникнення інфекційних хвороб тварин; проведення ідентифікації усіх тварин, в тому числі і приплоду.

        Основою заходу є діагностичні дослідження тварин на туберкульоз і лейкоз, оскільки хворі тварини  можуть бути джерелом інфекції для людей.  

        Нагадуємо:

- лейкоз ВРХ – це інфекційна хронічна хвороба пухлинної природи, при якій відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей речовин, які мають канцерогенну дію. Джерелом інфекції є хворі тварини. Вірус передається контактно, з молоком, кровосисними комахами. Набута інфекція стає довічною! Основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є виявлення антитіл у сироватці крові тварин.

- туберкульоз - характеризується утворенням у різних органах специфічних вузликів – туберкулів, схильних до некрозу. Серед свійських тварин велика рогата худоба є однією із найчутливіших до зараження, поряд із свинями та курми. Заразитися можна не тільки при безпосередньому контакті з хворою твариною, але і при вживанні м’яса, молока та м’ясо-молочних продуктів. Ефективної терапії туберкульозу у корів немає. Через високу заразливість всі тварини з позитивною реакцією на інфекцію підлягають знищенню. Тому основою заходів, спрямованих на підтримку епізоотичного благополуччя з туберкульозу ВРХ, є своєчасне виявлення хворих тварин шляхом проведення алергічного дослідження, тобто виявлення реагуючих на туберкулін тварин на ранній стадії, до появи можливості хворої тварини виділяти збудник туберкульозу в навколишнє середовище та заражати інших.

        На превеликий жаль, не всі власники великої рогатої худоби з розумінням ставляться до цього заходу, зокрема приховують новонароджених бичків і теличок. Сподіваємось на плідну співпрацю з головами об’єднаних територіальних громад для забезпечення 100% охвату поголів’я тварин при здійсненні весняних протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних заходів у особистих підсобних господарствах населення та приведення в належний ветеринарно-санітарний стан худобомогильників, що розміщені на території відповідних рад.

        Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертається до всіх власників сільськогосподарських тварин з проханням прийняти активну участь у весняній диспансеризації, забезпечити можливість ветеринарним фахівцям провести в повному обсязі всі заплановані ветеринарно-профілактичні заходи! Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна!

       Лубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису