Захист ріпаку від бур’янів восени

  • 138

Захист ріпаку від бур’янів восени

Стабільна висока вартість і попит на ріпак і ріпакову олію на світовому ринку олійних культур спонукають вирощувати цю високоприбуткову культуру, що має для українських агровиробників значний експортний потенціал. Ріпак рано звільняє поле, слабо висушує ґрунт, поліпшує його структуру та сприяє підвищенню родючості, а також зменшує засміченість полів бур’янами.

В осінній період, на початкових етапах росту і розвитку, ріпак слабо конкурує з бур’янами. Осіннє забур’янення призводить до зниження польової схожості насіння, затримки і ослаблення ростових процесів у рослин, надмірного виносу точки росту над поверхнею ґрунту, сповільнення розвитку кореневої системи, що підвищує ризик вимерзання ріпаку та впливає на продуктивність посівів.

У посівах ріпаку озимого трапляється понад 60 видів бур’янів, серед яких понад 20 видів – у всіх природно-кліматичних зонах України. Найбільш часто зустрічаються такі види як однорічні ярі (лобода біла, мак-самосійка, гірчак берізковидний, гірчак шорсткий, гірчиця польова, жабрій звичайний, редька дика, види щириці, види кропиви, амброзія полинолиста), однорічні зимуючі (підмаренник чіпкий, волошка синя, грицики звичайні, ромашка непахуча, суріпиця звичайна, талабан польовий, фіалка польова), багаторічні (берізка польова, види осотів, жовтець повзучий, кульбаба лікарська, подорожник, види полину, хвощ польовий) та ефемери (зірочник середній).

Домінуючий видовий склад бур’янів у посівах ріпаку озимого залежить здебільшого від погодно-кліматичних та ґрунтових умов місцевості. Він також змінюється залежно від стратегії захисту, спектра гербіцидів, які застосовували у попередніх культурах сівозміни, способу обробітку ґрунту тощо. Засміченість посівів ріпаку такими бур’янами, як лобода біла, підмаренник чіпкий, ромашка непахуча, гірчак берізковидний, грицики звичайні, талабан польовий, у кількості 10 шт./м² знижує врожайність культури в середньому на 20%. Крім прямих втрат врожаю, бур’яни спричиняють зменшення надземної вегетативної маси культури, кількості продуктивних гілок і стручків на одній рослині та маси 1000 насінин.

З бур'янами легше боротися восени, на початкових стадіях їхнього росту і розвитку, коли вони найбільш чутливі до діючих речовин гербіцидів, аніж навесні, коли більшість із них перезимували, утворили потужні розетки чи розкущилися і стали більш стійкими до дії гербіцидів.          

Провідний спеціаліст відділу захисту рослин,

фітосанітарної діагностики та прогнозування 

Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                           Олексій ГАЛАГАН Фото без опису