Громадське обговорення щодо ліквідації Великоселецької початкової школи Оржицької селищної ради Полтавської області

  • 316

Фото без опису

1. Найменування організатора громадського обговорення -  Оржицька селищна рада.

2. Ініціатор громадського обговорення -  Оржицька селищна рада

3. Мета: врахування думки жителів Оржицької територіальної громади щодо ліквідації Великоселецької початкової школи Оржицької селищної  ради Полтавської області.

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

І. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник.

ІІ. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

Згідно з Конституцією України (ст. 143):

«Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26):

«Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, з кожним роком як в Україні, так і у нашій громаді зокрема, зменшується народжуваність,  відповідно  зменшується кількість учнів.

Вагома видаткова частина бюджету Оржицької територіальної громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Середня наповнюваність класів у закладах освіти становить 11 учнів, при розрахунковій, визначеній МОН, 12,5.

Значною проблемою у громаді залишається утримання та належне функціонування шкіл  через наявність малокомплектних закладів загальної середньої освіти. Перша частина оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти була проведена у 2021 році, в результаті чого було оптимізовано 7, ліквідовано один заклад загальної середньої освіти. У 2023 році назріла потреба подальшої оптимізації закладів освіти з низькою наповнюваністю.

У Великоселецькій початковій школі Оржицької селищної ради Полтавської області навчається 11 учнів, середня наповнюваність класу складає 2,7 учня, вартість утримання одного учня даного закладу становить від 70,0 тис.грн. у 2021 році до 104,0 тис. грн. у 2023 році. Такі затрати на 100% більші від середніх показників по громаді та у 3 рази вищі від найнижчого показника. У закладі у 2023-2024 навчальному році працює 2 педагогічних працівники та 3 – обслуговуючого персоналу. Видатки на утримання Великоселецької  початкової школи становили у 2021 році - 2336,5 тис.грн (9 місяців функціонувала ЗОШ І-ІІ ст.), у 2022 році- 671,6 тис.грн, планові призначення на 2023 рік складають 1664,7 тис.грн (із них на енергоносії – 350,0 тис.грн).

Перспективи збільшення наповнюваності закладу не передбачається. На території села проживає 20 дітей дошкільного віку від 0 до 6 років. Заклад дошкільної освіти відвідує 12 дітей.

У 2018 році народилось 6 дітей, 2019 -3, 2020-3, 2021-3, 2022-1, 2023-4.

На сьогодні єдиним оптимальним завданням  у вирішенні проблеми малокомплектності шкіл є оптимізація мережі, зокрема, ліквідація Великоселецької початкової школи Оржицької селищної ради Полтавської області села Великоселецьке. Для учнів Великоселецької початкової школи буде забезпечено підвезення до опорного закладу «Оржицька ЗОШ І-ІІІ ступенів імені І.Я.Франка». У 2023 році забезпечується підвезення 25 учнів, з них 3 – учнів 1-4 класів. Захист прав працівників школи відповідно до КЗПпУ буде дотримано.

Формат проведення громадського обговорення: пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 37700, вул. Центральна, 24, смт Оржиця, (відділ освіти виконавчого комітету Оржицької селищної ради).  Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі Великоселецької початкової школи Оржицької селищної ради Полтавської області громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективом закладу освіти, на платформі публічних електронних консультацій з громадськістю E-DEM (посилання: https://consult.e-dem.ua/consultations/681).

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Оржицької територіальної громади у терміни з 22 вересня 2023 року по 22 вересня 2024 року.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:  37700, вул. Центральна, 24, смт Оржиця (відділ освіти виконавчого комітету Оржицької селищної ради), електронна адреса: orgzvo@adm-pl.gov.ua 

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Стасенко Наталія Іванівна,  начальник  відділу освіти виконавчого комітету Оржицької селищної ради, тел. (099) 97 61747.

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на офіційному вебсайті Оржицької селищної ради.