У Талліні розпочав роботу Глобальний саміт «Партнерство «Відкритий Уряд», у якому бере участь Оржицький селищний голова Олена Сидоренко

  • 305

Фото без опису

Сьогодні, 6 вересня, у столиці Естонії – Талліні – розпочався дводенний Глобальний саміт «Партнерство «Відкритий Уряд», в якому бере участь Оржицький селищний голова Олена Сидоренко. До слова, делегація з України є однією із найбільших на Форумі. 

Обговорити питання відкритого врядування, прозорості та підзвітності органів державної влади та місцевого самоврядування зібралися близько 2 тисяч учасників саміту із близько 80 країн світу. Мета зустрічі – довести, що саме відкрите урядування може врятувати демократію і дати відсіч автократичним загрозам. 

Відкрила захід Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, також у онлайн-форматі до саміту долучився Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. На відкритті червоною ниткою стала війна в Україні. У Талліні часто зустрічається синьо-жовтий прапор, а на території проведення саміту облаштовано фотовиставку, присвячену війні в Україні. Це ще раз підтверджує, що ми – не одні, у нас є союзники, які підтримують нас у прагненні до Перемоги.

Від імені Асоціації міст України, членом якої є і Оржицька громада, виступив Миколаївський міський голова Олександр Сенкевич. Головні тези із його виступу:

 «У 2019 році  ми спільно з Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи розпочали роботу над Дорожньою картою зі сприяння та розвитку відкритого урядування та е-урядування на місцевому рівні в Україні.»

«Сільські, селищні, міські ради допомагають військовим і волонтерам, опікуються внутрішньо-переміщеними особами,  налагоджують опалювальний сезон, релокують бізнес і все це під вибухами і пострілами, в умовах постійних загроз… В Україні наразі немає жодного населеного пункту, де б люди були в повній безпеці… Але попри все муніципалітети встигають впроваджувати абсолютно нові практики,  координувати між усіма зацікавленими сторонами і відновлюватись, відбудовуватись».

Державний секретар Кабінету міністрів України Олександр Ярема зауважив, що відновлення України - це інвестиція в майбутнє Європи та всього світу. Крім того, значну частину своєї промови приділив українській молоді та її ролі у формуванні нової, сучасної, демократичної країни.

SEO Глобального саміту Санджай Прадхан у своєму виступі поділився враженням, що Україна своєю боротьбою надихає його і увесь цивілізований світ, адже вона бореться на екзистенційному рівні. «Україна надихає світ своєю боротьбою, своїми реформами: реєстр кінцевих бенефеціарів, Prozorro тощо. Під час війни Україна не спиняється на шляху до відкритого суспільства».

На завершення першого дня Глобального саміту відбулося засідання Місцевої Асамблеї OGP (Партнерство «Відкритий Уряд»), в якому також взяла участь Оржицький селищний голова Олена Сидоренко.

Форум відкритого врядування – це міжнародна ініціатива, спрямована на сприяння незалежному врядуванню в усьому світі.