Що потрібно знати про ГКІ

  • 82

Що потрібно знати про ГКІ

  Гострі кишкові інфекції (ГКІ) інфекційні захворювання з фекально-оральним механізмом передачі і переважним ураженням шлунково-кишкового тракту (дизентерія (шигельоз), черевний тиф, сальмонельоз, холера та інші).

  Основними причинами захворювання є вживання інфікованих патогенними мікроорганізмами (бактеріями, вірусами, найпростішими та ін.) продуктів харчування та питної води, нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.

  Після потрапляння збудника в організм хвороба проявляється не відразу. Це так званий прихований, інкубаційний період, який, як правило, триває від декількох годин до 7 днів. До кінця цього періоду у хворих підвищується температура, погіршується апетит, з'являються слабкість, нудота, болі в животі, блювота, частий рідкий стілець.

Захворювання ГКІ може протікати також у вигляді здорового носійства інфекції. Хворі або носії становлять небезпеку для оточуючих, так як з фекаліями виділяється величезна кількість збудників в навколишнє середовище. Далі через забруднену воду, предмети побуту, руки або харчові продукти збудники ГКІ знову потрапляють в кишечник здорової людини.

Деякі захворювання протікають в легкій формі, тому хворі не звертаються до лікаря, а займаються самолікуванням. Це може привести до небажаних наслідків.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:

  • дотримуватись правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі;
  • не використовувати воду з невідомих, неперевірених джерел водопостачання, для пиття краще вживати бутильовану або свіжопереварену воду, компоти, чай, соки;
  • неухильно дотримуватись технології приготування страв, термінів придатності до споживання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
  • сирі харчові продукти та готові страви зберігати окремо;
  • швидкопсувні харчові продукти, готові страви зберігати при to не вище +2+6 оС;
  • не пастеризоване молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити;
  • сирі овочі, фрукти та ягоди старанно мити водопровідною водою і ополіскувати окропом;
  • овочеві салати приправляти оцтом або розчином лимонної кислоти;
  • утриматись від приготування заливних м’ясних та рибних страв у теплий період року;
  • не купувати на ринках, у випадкових осіб та у невизначених для торгівлі місцях м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні та кулінарні вироби домашнього приготування;
  • купатися тільки у встановлених місцях. При купанні у водоймах і басейнах не допускати попадання води в рот.

 

Будьте обережні! При появі симптомів кишкових захворювань не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря! Не ризикуйте своїм здоров’ям та життям!

Лубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису