Робота перукарень та салонів краси повинна бути безпечною для відвідувачів

  • 62

Робота перукарень та салонів краси повинна бути безпечною для відвідувачів

Щоденно люди звертаються до перукарень, салонів краси задля створення новенької зачіски, проведення косметичних чи косметологічних процедур. Але важливо пам’ятати, що надані вам послуги повинні бути не лише високої якості, але і безпечні для здоров’я. Звісно, не можна сказати, що відвідування салонів краси, перукарень обов’язково обернеться яким-небудь захворюванням, проте всі вони є потенційно небезпечними щодо ризику зараження стафілококовими, стрептококовими, грибковими інфекціями, гепатитами В та С тощо.

На що ж потрібно звертати увагу під час відвідування закладів краси?

  • Поцікавтеся, яким із методів забезпечується дезінфекція інструментів (автоклавування, стерилізація інструментів) або ж використовуюся щоразу нові індивідуальні інструменти. Також запитайте, яким дезінфікуючим засобом (за можливості перегляньте його маркування) обробляються інструменти. Прослідкуйте, щоб майстер додатково обробив інструменти, перед використанням.
  • Переконайтеся, що у вашого майстра немає відкритих порізів або ран на руках.
  • Якщо ж у вас наявні відкриті рани чи пошкодження шкіри, то теж варто скасувати візит.
  • Зверніть увагу на загальний санітарний стан в закладі (бруд в приміщені, забруднені рушники, неприбране волосся тощо).
  • Ознайомтеся з відгуками про майстра, перукарню чи салон.

Що стосується самих закладів індустрії краси, то варто нагадати про дотримання Державних санітарних правил та норм для перукарень різних типів (ДСПіН 2.2.2.022-99), затверджених постановою першого заступника Головного державного санітарного лікаря України від 25.03.1999 № 22. Також суб’єктам господарювання необхідно раз на рік проводити лабораторні дослідження води, що використовується під час маніпуляцій та обробки інструментарію, освітлення на робочих місцях майстрів для уникнення травм і пошкоджень та бактеріологічних змивів з поверхонь робочого інструменту для контролю ефективності їх обробки. Дотримання зазначених Державних санітарних правил та норм дасть можливість забезпечити комфортні умови перебування в перукарнях та салонах краси, а також, убезпечить як відвідувачів, так і працівників від різних захворювань.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису