Агрохімікати: правила поводження і заходи безпеки

  • 64

Агрохімікати: правила поводження і заходи безпеки

Під час проведення  польових робіт  сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства, власники дачних та індивідуальних господарств застосовують пестициди та агрохімікати, що має негативний вплив на здоров’я людини.

Діяльність, пов’язана з пестицидами та агрохімікатами, регламентована відповідними законодавчими актами, як-то Закон України «Про пестициди та агрохімікати», Закон України «Про захист рослин», Закон України «Про бджільництво», Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» від 04.03.1996 №295, Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України  від 03.08.1998 №1 (ДСП 8.8.1.2.001-98), Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.1996 № 382.

Відповідно до Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України  від 03.08.1998 №1 (ДСП 8.8.1.2.001-98), усі суб’єкти господарювання аграрного сектору повинні дотримуватись  вимог вищевказаних правил.

Згідно з останніми усі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10.00) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток допускається проведення обробок у денні години в похмурі і прохолодні дні з температурою повітря нижче +10°C.

Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, терміни і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт в радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, мають бути встановлені попереджувальні написи.

Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів та інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.

Усі перелічені вище санітарні вимоги є обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами і організаціями, приватними господарствами та особами, що здійснюють будь-які дії з пестицидами.

          У випадку порушення вимог при обробці сільськогосподарських угідь перш за все необхідно зафіксувати факт порушення (адже обробка триває обмежений час). Не зайвим в цьому випадку буде застосування засобів фото та відео фіксації, однак найкраще звернутися до поліції, яка має змогу найбільш швидкого  реагування та фіксації факту порушення нормативних відстаней, відсутності попереджувальних знаків по периметру  угідь, що обробляються тощо. Слід звернутися з письмовою заявою, скаргою до територіальних органів місцевого самоврядування, а також до Головного управління Держпродспоживслужби або його територіального структурного підрозділу.

 

Лубенське РУ ГУ ДПСС в Полтавській області

Фото без опису