Поради батькам як допомогти дитині досягти бажаного, не вдаючись до маніпуляції

  • 156

Поради батькам як допомогти дитині досягти бажаного, не вдаючись до маніпуляції

Поліцейським офіцером громади Тарасом Вороною та працівником соціальної служби -фахівцем із соціальної роботи Аліною Храпаль розпочато проведення серії заходів з протидії булінгу та проявів насильства. Так, сьогодні, 04 травня проведено тематичну годину з учнями 5 класу Круподеринської ЗОШ І-ІІІ ступенів на тему "Прояви маніпуляції, їх причини та наслідки вдома та в житті класу". Отже, фахівці дають поради батькам як допомогти дитині досягти бажаного, не вдаючись до маніпуляції.

Діти намагаються будь-яким способом отримати бажане. Вони вдаються до обману, емоційного шантажу, висування умов, гри в жертву… Але у більшості випадків це відбувається тому, що вони не бачать іншого способу досягти бажаного. Діти маніпулюють свідомо, або несвідомо копіюючи дорослих, через відсутність вміння домовлятись, страх чи сором прямо говорити про потреби. Небезпека в тому, щоб такі моделі поведінки не стали звичкою. Всі дитячі маніпуляції розраховані на батьківську реакцію і відбуваються тільки тоді, коли їм це дозволяють. Батьки по-різному реагують: одні вважають таку поведінку неповагою до себе, а інші, навпаки, бажаючи уникнути конфлікту, виконують усі вимоги.

  вислухайте потреби дитини, не сперечайтесь. У кожного з вас може бути своя думка, і добре, коли кожен може чесно її висловити;

  зберігайте спокій за будь яких обставин. Дайте дитині час, щоб заспокоїтись. Покажіть власним прикладом, як вирішувати спірні питання спокійно і з повагою;

  спільно придумайте спосіб (чи складіть план дій), як можна ефективно досягнути бажаного, не порушуючи встановлені правила;

  пам’ятайте, що дітям бракує самоконтролю;

  демонструйте віру в дитину і в її добрі наміри, хваліть за її ініціативність, винахідливість і цілеспрямованість.

Якщо дитина може відверто обговорювати зі своїми батьками свої бажання, у неї не буде потреби маніпулювати.

Для того, щоб дитина не потрапляла в гущу конфліктів у школі, виховуйте у неї почуття власної гідності та толерантне ставлення до оточуючих.

·

ПОРАДИ БАТЬКАМ: ЯК ВИРІШУВАТИ ефективно КОНФЛІКТИ У ШКОЛІ?

· При виникненні конфліктів в першу чергу батькам необхідно вислухати думку власної дитини, без оцінки її дій і звинувачень. Атмосфера при бесіді повинна бути довірлива.

· Враховуйте можливість фальсифікації інформації під час її передачі.

· Після цього обговоріть ситуацію, що склалася і акуратно підведіть дитину до думки про те, що причиною сварки стало непорозуміння.

· Наступним кроком має бути ознайомлення з точкою зору протилежної сторони конфлікту (вчителя, інших школярів)

· Контролюйте свої емоції. Уникайте суджень щодо дій та висловлювань протилежної сторони. ПАМ’ЯТАЙТЕ!

У жодному випадку Ви НЕ маєте права морально чи фізично чіпати іншу дитину!

· Пошук виходу з конфлікту має відбуватися при спільній бесіді батьків, учнів і класного керівника. Якщо спроби вирішення конфлікту зазнають фіаско, слід звернутися до шкільної адміністрації, психолога.

· Але якщо у дитини при конфліктах з однокласниками регулярно з'являються синці, доведеться діяти рішуче і підключати керівництво школи та інших батьків.

ПРОФІЛАКТИКА КОНФЛІКТІВ В ШКОЛІ

· Для того, щоб дитина не потрапляла в гущу конфліктів, виховуйте у неї почуття власної гідності та толерантне ставлення до оточуючих.

· Навчайте школяра ні в якому разі не показувати свій страх і не піддаватися на провокації. Але при цьому необхідно прищеплювати в дітях повагу до вчителів та оточуючих.

· У тому, як уникнути конфлікту в школі, важливу роль грають і батьки. Слід постійно підтримувати зв'язок з класним керівником. У напружених ситуаціях не відстоюйте сліпо позицію вашої дитини, вислухайте і протилежну сторону.

Фото без опису