Чому в’ялена або сушена риба небезпечна

  • 111

Чому в’ялена або сушена риба небезпечна

У теплу пору року попит на в’ялену або сушену рибу зростає. Зростають і випадки отруєнь цим продуктом. Серед таких випадків неодноразово фіксується харчове отруєння, яке є небезпечним для життя людини – ботулізм.

Ботулізм, – це токсикоінфекційне захворювання, спричинена бутолотоксином, що виробляється бактерією Clostridium botulinum, анаеробною спороутворювальною паличкою, яка зазвичай зустрічається на рослинах, у ґрунті, воді та кишковому тракті тварин. Ботулотоксин, – це нейротоксин, який є найнебезпечнішим з відомих токсинів, через те що перешкоджає нейронній передачі, викликаючи параліч м’язів.

Найчастіше захворювання виникає після вживання неправильно термічно оброблених харчових продуктів або домашніх консервів та за неправильних умов їх зберігання чи транспортування.

Саме в’ялена та сушена риба дуже часто стає резервуаром для розмноження токсинів, і ось чому:

  • така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хвилин;
  • може бути заражена у природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок, або ж річковий мул;
  • соління відбулось вже після утворення токсину, а сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
  • споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на грунті, перевезення навалом, без тари.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закрепи);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми можуть розвиватися протягом 4–72 годин після вживання зараженої їжі та розвиваються поступово. Спочатку виникає порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальним токсичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, важкість у грудній клітці, дихання стає поверхневим.

Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм необхідно негайно звернутися до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину.

Пам’ятайте! Ні в якому разі не можна купувати в’ялену та копчену рибу, м’ясні, рибні, грибні та інші консерви невідомого походження та у місцях стихійної торгівлі. Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічного добробуту населення. Торгівля «з рук» на вулицях, у дворах, скверах та в інших невстановлених місцях заборонена, оскільки якість і безпечність продуктів на стихійних ринках не перевіряють.

 

Лубенське РУ ГУ  ДПСС в Полтавській області Фото без опису