ГІГІЄНА ШАХТНОГО КОЛОДЯЗЯ - ПРОФІЛАКТИКА ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

  • 71

Фото без опису

Використання води для пиття є однією з найважливіших потреб людини. В сільських населених  пунктах поширеним джерелом питного водопостачання є підземна ґрунтова вода, яка потрапляє до населення найчастіше через шахтні колодязі. Колодязна вода завжди вважалася найчистішою та безпечною. Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових: холера, черевний тиф, паратифи, дизентерія, а також особливо небезпечних – туляремія, лептоспіроз тощо.

Зараження води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенними мікроорганізмами відбувається під час просочування у воду колодязя господарсько-побутових стічних вод (до прикладу, води після прання білизни, зливні стоки вбиралень, вигрібних ям тощо).

Під час облаштування колодязів необхідно дотримуватися наступних вимог:

  • Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя. З тією ж метою навколо колодязя необхідно робити «замок» із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2м і шириною 1м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше 2 метрів на основі з щебеню товщиною 15-20 см.
  • Для підйому води із колодязів рекомендується застосовувати насоси (краще електрозанурювальні). Зливна труба насоса повинна мати гачок для підвішування відра. У разі неможливості застосування насосу обладнують колодязь коловоротом або «журавлем» із відром для загального користування, міцно прикріпленим. Біля колодязя слід влаштовувати лавку для відер.
  • Територію поблизу колодязя необхідно утримувати в чистоті, воду – відводити, кригу сколювати та видаляти
  • Навколо колодязів, розміщених у водопроникаючих грунтах ( пісках, піщано-гравійних, піщано-галькових) з невеликим (2м) покриттям супіску, суглинків – необхідно цементувати майданчик радіусом не менше 2м.

Відповідно до пункту 5.4. Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» власники бюветів, колодязів чи каптажів джерел зобов'язані щорічно проводити планове обстеження цих споруд, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію. Після кожного ремонту або чищення слід проводити дезінфекцію споруд та знезараження питної води.

Слід зазначити, що хлорування води дає тимчасовий ефект. Тому якщо є постійне джерело забруднення (затікання нечистот від вбиральні, ґрунтових вод через несправний колодязний зруб тощо), користування водою з колодязя забороняється до усунення цих дефектів.

Вода в колодязях, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути безпечною, нешкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними властивостями. Якщо будете дотримуватися цих рекомендацій – ви і ваша сім’я вбереже себе від інфекційних кишкових захворювань.
Пам’ятайте, що вживання якісної питної води – запорука вашого здоров’я!

 

Лубенське РУ ГУ Держпродспоживслужби  в Полтавській області