Тема наради у селищного голови – соціальний захист населення громади

  • 214

Тема наради у селищного голови – соціальний захист населення громади

У понеділок, 06 березня, на нараді у селищного голови розглядали важливі питання соціального захисту населення. Начальник профільного відділу виконавчого комітету селищної ради Оксана Шевченко  поінформувала про реалізацію у 2022 році заходів з підтримки найбільш вразливих категорій жителів громади: за кошти громади у сумі 1 млн. 185 тис. грн матеріальні допомоги отримали онкохворі та інші хворі, родини загиблих Захисників, поранені бійці, окремим категоріям громадян виплачено компенсації за надання соціальних послуг, надано пільги з послуг зв’язку, допомогу на поховання родичів, придбавалося пальне для підвезення гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб. Майже 60 тис. грн з обласного бюджету витрачено на пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни. Працівники відділу та уповноважені особи в старостатах у поточному році продовжують приймати документи від жителів на призначення усіх видів соціальних допомог, пільг, житлових субсидій. Співдоповідач Юлія Колеснік,  начальник відділу з питань надання державних соціальних допомог та інших видів соціальної підтримки  населенню № 2 управління соціального захисту населення Лубенської райвійськадміністрації, повідомила, що на обліку перебуває 730 жителів Оржицької громади – отримувачів допомог, з початку 2023 року за одержанням державних соціальних допомог звернулося 327 жителів громади, з них 60 отримали відмову на підставах не сплати в мінімальному розмірі ЄСВ сумарно протягом 3 місяців та перевищення середньомісячного сукупного доходу сім’ї. 

Про роботу Оржицького територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Оржицької селищної ради інформував його директор Микола Чепа. 60 працівників центру надають соціальні послуги 1365 жителям громади, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю, втратою здатності до самообслуговування. У кожному населеному пункті працюють соціальні працівники терцентру, навантаження на кожного з 38 з них – 12 підопічних, які потребують соціально-побутового обслуговування та догляду в домашніх умовах. У минулому році 1088 громадян безкоштовно (за власні кошти у разі другого та наступних звернень впродовж одного місяця), за рахунок місцевого бюджету, отримали послуги перукаря, прачки (додатково створено віддалене робоче місце прачки в с.Денисівка), з пошиву та ремонту одягу, ремонту будівель. 288 людям надано засоби реабілітації, 44 одиниці засобів, які надійшли у якості гуманітарної допомоги, селищною радою передано терцентру для забезпечення потреб жителів громади. Мультидисциплінарна команда терцентру, яка надала у минулому році 473 послуги 231 особі за місцем проживання, у березні ц.р. відновить  свої виїзди до населених пунктів громади. Старости, які були учасниками наради, сприятимуть цьому. Крім того, стрости отримали доручення селищного голови поінформувати окремі категорії жителів громади щодо послуг «Соціального таксі», надання через центр занятості одноразової безвідсоткової поворотної допомоги членам малозабезпечених сімей, механізму контролю за дотриманням законодавства під час надання допомоги на проживання внутрішньо переселеним особам.

Довідково: з 1 грудня 2022 року призначення та виплата житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу здійснює Пенсійний фонд України (з державного бюджету), призначення та виплату державних соціальних допомог – управління соціального захисту районної військової адміністрації (з державного бюджету), виплату компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, здійснює виконавчий комітет селищної ради (з коштів бюджету селищної територіальної громади).

Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету селищної ради та уповноважені особи в старостатах приймають документи від жителів на призначення усіх видів соціальних допомог, пільг, житлових субсидій.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису