Державна екологічна інспекція України інформує

  • 79

 

Щороку у весняний період має місце торгівля громадянами ранньоквітучими видами рослин, зокрема й тими, що занесені до Червоної книги України.

Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин, як підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова, шафран Гейфелів, шафран кримський, шафран весняний та інші призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Законодавство України суворо забороняє збір, продаж і купівлю рідкісних дикорослих рослин. Зокрема, за збір, продаж та купівлю первоцвітів передбачена адміністративна відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення з накладенням штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) також передбачають штрафи.

Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних громадян, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.

Давайте охороняти навколишнє природне середовище разом!