Вимоги до облаштування вигрібної ями: як правильно розмістити, щоб не судитися з сусідами

  • 227

 

Фото без опису

 

Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує про основні вимоги чинного законодавства під час утилізації рідких відходів та про облаштування вигрібної ями для власників приватних будинків.

Порядок розміщення вигрібних ям встановлено Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 № 145.

Вигрібна яма (вигріб) – інженерна споруда у вигляді поглиблення в землі, виконана з водотривкого матеріалу, призначена для збирання та зберігання рідких відходів, наземна частина якої обладнана кришкою, що щільно прилягає.

Роботи з влаштування вигрібної ями починаються з вибору місця її розміщення:

вигреби повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м;

в умовах нецентралізованого водопостачання вигреби на території присадибної ділянки повинні бути віддалені від індивідуальних колодязів і каптажів джерел на відстань не менше 20 м, при цьому відстань від вигребів до громадських колодязів і каптажів джерел повинна бути не менше 50 м (при цьому слід враховувати напрямок схилу ділянки);

місце розміщення вигребу на присадибній ділянці та відстань від нього до власного житлового будинку визначає власник будинку з додержанням правил добросусідства.

Об’єм вигребу розраховується виходячи з кількості людей, які ним користуються. Очищати ями необхідно в міру заповнення. Перевезення рідких відходів з вигребів та розміщення їх на території приватних володінь, а також використання їх як добрива в сільському господарстві забороняється. Тому власник домоволодіння має укласти договір із суб’єктом господарювання, який надає послуги з вивезення рідких побутових відходів відповідно до потреби. Для цього слід передбачити вільний доступ до вигребу асенізаційної машини. Яма не повинна бути глибше 3 м, бо спеціальний шланг, який використовують асенізатори, не дістане до дна й не зможе провести очищення від продуктів життєдіяльності.

Спірні питання щодо місць розміщення вигребів на території присадибної ділянки розглядаються в порядку вирішення земельних спорів згідно з законодавством. Водночас стаття 33 Закону України «Про місцеве самоврядування» дає можливість органам місцевого самоврядування здійснювати самоврядний контроль за охороною й використанням земель, зокрема й вирішувати земельні спори та вживати заходи самоврядного контролю для врегулювання конфліктних ситуацій та покращення відносин у громаді. А відповідно до підпункту 18 пункту 4 статті 42 даного Закону до повноважень сільських, селищних, міських голів належить забезпечення на відповідній території додержання законодавства щодо розгляду звернень громадян та їх об’єднань.

Якщо під час облаштування та експлуатації вигрібної ями були порушені вимоги чинного законодавства та санітарні норми, то це не лише створить дискомфорт сусідам (неприємний запах), а й може забруднити об’єкти навколишнього середовища (воду). У такому разі сусіди мають право звернутися до суду.

На власників вигребів за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, згідно зі ст. 152 Кодексу про адміністративні порушення, може бути накладено штраф у розмірі від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн) та на посадових осіб, громадян – підприємців – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн). В окремих випадках суд може зобов’язати відповідача ліквідувати вигрібну яму.