Транспортний податок як важливе джерело наповнення бюджету

  • 96

 

За повідомленням заступника начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Олега Волошинова, станом на 01.01.2023 року заборгованість по транспортному податку з фізичних та юридичних осіб становить 938,1 тис.грн.

З усієї суми 96% або 900,6тис.грн. заборгованості мають громадяни – власники елітних автомобілів та 4% або 37,5тис.грн. - юридичні особи. Протягом минулого року заборгованість з транспортного податку зросла на 228,8тис.грн. 

З метою упередження виникнення податкового боргу та наслідків несвоєчасної сплати зобов'язань (опис майна в податкову заставу та накладення на нього арешту, стягнення коштів з рахунків боржників і т.д.) нагадуємо, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2022 році – 2437500 грн., у 2023 році – 2512500 грн).

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25тис.грн за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування. 

Минулого року до переліку легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком, було включено 135 моделей.

Перелік легкових автомобілів Мінекономіки розміщує на своєму офіційному вебсайті (www.me.gov.ua) щороку до 1 лютого податкового (звітного) року.

Інформуємо про те, що переглянути інформацію щодо наявності/відсутності податкового боргу та стан розрахунків з бюджетами та соціальними фондами можна у приватній частині електронного кабінету платника: https://cabinet.tax.gov.ua.

 

Головне управління ДПС у Полтавській області