Все про сталкінг (переслідування)

  • 95

Фото без опису

Згідно статті 34 Стамбульської конвенції, яку Україна нещодавно ратифікувала, сталкінг (переслідування) - умисна поведінка, яка полягає в неодноразовому вчиненні загрозливих дій стосовно іншої особи, що змушують її непокоїтися за свою безпеку.

На Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації повідомляють про ситуації сталкінгу.

Ось деякі із них.

💬 Жінка, яка звернулася на Національну гарячу лінію, розповіла про те, що водій, який колись працював на її родину, після звільнення почав її переслідувати та погрожувати насильством щодо її дітей, чоловіка та батьків. Водій знав, де проживають члени її родини, і жінка мала реальні підстави боятися, що він може завдати їм шкоди.

💬 Ще одне звернення надійшло від жінки, котра кілька місяців зустрічалася з чоловіком, який згодом почав виявляти агресію до неї та її дитини. Щоб убезпечитися, жінка змушена була виїхати за кордон. Однак на цьому історія не завершилася. Чоловік отримав доступ до акаунта жінки в соціальних мережах і від її імені почав розсилати образливі повідомлення її друзям, знайомим, членам сім’ї, роботодавцю. Також він розмістив від імені жінки її інтимні фото разом з її персональними даними на сайтах знайомств. Дії чоловіка спрямовувалися не лише проти самої жінки, але також проти її дитини.

До ратифікації Стамбульської конвенції в Україні не було криміналізовано поняття сталкінгу.
Після ратифікації повинні відбутися зміни на законодавчому рівні, а за сталкінг буде передбачена кримінальна відповідальність.

Чому для України важлива ратифікація Стамбульської конвенції, читайте на сайті: https://la-strada.org.ua/