Як правильно зберігати питну воду вдома тривалий час на випадок надзвичайної ситуації

  • 1846

Тривале зберігання води має свої мінуси через ймовірність розвитку живих організмів у ній, коли з’являється неприємний запах та помутніння. Щоб цього не допустити, потрібно дотримуватись правил зберігання питної води та розуміти, в якій тарі треба тримати її.

Як же правильно зберігати питну воду: в чому  та за яких умов.

На перший погляд здається, що в воді немає нічого, крім «прозорої рідини», але насправді, в ній міститься велика кількість корисних домішок, завдяки яким живуть усі організми. Тому неправильне зберігання (тобто в ній є чому псуватися) чистої води в домашніх умовах може призвести до того, що вона зіпсується.

Зберігати воду зовсім нескладно, але головне знати, який посуд для цього вибрати та якими мають бути умови.

Правила зберігання питної води

Вода, яку планується зберігати деякий час, не повинна бути хлорованою або мати в своєму складі будь-які інші домішки. Але в більшості будинків, користуються водою з-під крану. Тому її слід набрати в незакриту тару з емалі та залишити на ніч. Цього часу достатньо для того, щоб хлор вивітрився. Тільки після подібного процесу ємність із водою можна накрити й відправити на зберігання.

Після кип’ятіння воду також зберігають в емальованому посуді в накритому вигляді. Після фільтрації воду переливають на зберігання в ємність зі скла, вжити її бажано протягом 2 діб.

Відповідна тара для зберігання води

Скляна ємність вважається найоптимальнішим варіантом для зберігання води на тривалий час. Якщо подібну тару герметично закрити, то вода в ній зможе зберігатися в придатному стані протягом 3 років.

Керамічна або глиняна ємність, бочечки або каністри з металу також годяться для тривалого зберігання води. Головне тільки, щоб така тара мала з внутрішньої сторони емальоване або інше нейтральне покриття, яке не виділяє при взаємодії з водою шкідливі речовини.

До пластикових пляшок необхідно ставитися з обережністю. Неякісний пластик виділяє небезпечні для здоров’я елементи. Також не можна зберігати воду в тарі з меламіну.

При дотриманні правильних температурних умов 20-30 °С, а також якщо закриту пластикову ємність (якщо це якісний матеріал) з водою помістити в темне місце, вона зможе бути придатною до вживання від півроку до року. Воду з відкритої пластикової пляшки потрібно використати для пиття протягом 1 тижня.

Купуючи воду в таких пляшках, слід брати до уваги дату розливу, адже чим «свіжіша» вода, тим довше вона зможе бути в придатному стані.

Самостійно ми можемо перевірити тільки органолептичні показники води: колір, запах, смак, наявність осаду. Але не склад. Навіть якщо вона прозора, без запаху та осаду — це не свідчить про її безпечність

Рекомендації на випадок припинення централізованого водопостачання:

♦ використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних) при їхній наявності, фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування;

зберігати питну воду у закритих ємностях, при цьому обов’язково позначити бирками зі словами «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб» — як правило, роблять 2-3-добовий запас;

кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання), але навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби.

♦ воду з відкритих водойм потрібно використовувати тільки для технічних цілей.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського РУ ГУ ДПСС в Полтавській області