Іксодові кліщі : що варто знати і як уберегтися

  • 850

Фото без опису

Осінь – період активності іксодових кліщів. Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні у квітні–червні та серпні–жовтні.

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами, найпоширеніші з яких кліщовий енцефаліт й бореліоз (хвороба Лайма).

Як уберегтися від укусів кліщів?

Якщо ви зібралися на прогулянку, перш за все, подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, який прилягає до тіла.

Для захисту від кліщів використовуйте спеціальні засоби, що відлякують кліщів. Вони можуть бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтесь вимог інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на строк дії засобу: у разі необхідності повторіть процедуру.

На прогулянці тримайтесь ближче до центру стежки та не заходьте в траву поруч: саме там кліщів найбільше.

Одразу після повернення додому огляньте дітей, тварин та себе. Слід ретельно переглядати одяг (шви), предмети, що виносяться з лісу (дрова, квіти), а також тварин.

Одяг, який ви зняли, необхідно почистити або випрати, а потім попрасувати. Те саме зробіть з речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

На що потрібно звернути увагу при огляді?

- лінію шкарпеток,

- підколінну впадину,

- нижню і верхню лінію трусів,

- нижню і верхню лінію бюстгальтеру,

- комір сорочки,

- лінію волосяного покрову на голові, вуха

волосся та шкіру голови: робіть це також за допомогою рук.

Що робити, якщо ви все ж виявили кліща?

Виявили на собі кліща – слід терміново звернутися до лікувально-профілактичного закладу в травматологічні пункти або в хірургічні кабінети для його видалення. При неможливості звернення – зняти кліща самостійно. Знімати кліща треба обережно, щоб не обірвати хоботок, який глибоко сидить у шкірі. Місце укусу дезінфікують 70% спиртом або 5% йодом, а руки миють водою з милом.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватись, — негайно зверніться до лікаря.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.