Небезпечне «тихе полювання»

  • 607

Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним, їх найчастіше використовують як приправи до страв. Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні  в  якому разі гриби не можна споживати дітям.

Пам’ятайте! Гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи  призводить до смерті людини.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами, краще відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені, купуючи їх у магазині. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи  у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних  ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Прикро, що більшість людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

– вживання отруйних грибів;

– неправильне приготування умовно-їстівних грибів;

– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

 

Значна кількість грибів, які досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів поспіль – також може статися отруєння.

Суворо треба дотримуватись правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Первинні ознаки отруєння:  (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількість грибів, які людина з’їла. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Якщо з’явилася підозра на отруєння грибами, викличте швидку медичну  допомогу. Одночасно, очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або сольового розчину; надавіть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; коли промивні води стануть чистими прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок).

Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцного чаю, кави або злегка підсоленої води, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалими  гриби і проведіть їм профілактичні заходи.

Забороняється  вживати  будь – які ліки та їжу, а тим паче алкогольні напої, молоко – може прискорити всмоктування токсинів.

Спеціалісти Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігають: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Життя потерпілого залежить від своєчасного надання людині  допомоги. Замисліться, чи варте таке сумнівне задоволення Вашого життя, життя Ваших близьких та дітей.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського РУ ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.