ДОТРИМАННЯ ЧИСТОТИ, СУХОСТІ Й ХОРОШОЇ ВЕНТИЛЯЦІЇ – ВАЖЛИВІ ЕТАПИ СТВОРЕННЯ КОМФОРТНОГО ТА БЕЗПЕЧНОГО МІКРОКЛІМАТУ В ПРИМІЩЕННЯХ

  • 294

Фото без опису

Сучасна людина більшість свого часу проводить у приміщенні, тому якість повітря там є надзвичайно важливою. Ми звикли турбуватися про якість атмосферного повітря і мало коли замислюємось над тим, чим ми дихаємо у приміщеннях. Концентрація забруднювальних речовин у наших помешканнях і офісах часто є більшою, ніж зовні, однак, на відміну від повітря надворі, ці показники майже не контролюються.

На відміну від повітря в закритих приміщеннях, в атмосферному повітрі постійно відбуваються процеси самоочищення - завдяки опадам, інсоляції, температурним впливам та іншим факторам. У свою чергу атмосферне повітря саме по собі є фактором очищення повітря житлових приміщень.

Повітря може містити мікроорганізми, які викликають захворювання людини і забруднюють харчові продукти. Мікробіологічних забруднювачів існує величезна різноманітність – від пилку і спор рослин до бактерій, грибків, водоростей та деяких найпростіших, що потрапляють в повітря із довкілля, а також до мікроорганізмів і алергенів, які передаються від людини до людини. Найбільша кількість мікроорганізмів міститься в повітрі у закритих приміщеннях при великому скупченні людей, поганій вентиляції, при порушенні санітарного режиму і особистої гігієни.

Надмірна вологість у приміщеннях може сприяти мікробному розповсюдженню та призводити до виникнення у людей різних токсичних та запальних реакцій після впливу мікробіологічного забруднення (включаючи спори, бактеріальні компоненти та мікотоксини), які процвітають у вологих приміщеннях. Вологість та цвіль у приміщеннях можуть бути причиною розвитку та загострення астми, гіперчутливого пневмоніту, бронхіту, респіраторних інфекцій та різних симптомів запалення верхніх і нижніх дихальних шляхів.

Надлишок вологи на будь-якій поверхні сприяє зростанню таких мікроорганізмів, як цвілеві та інші види грибів, а також бактерій, які потім стають джерелом забруднення повітря спорами, клітинами, частинками і легкими органічними сполуками. Пліснява та грибки на стінах, стелі, підвіконнях у виробничих, санітарно-побутових, складських та інших допоміжних приміщеннях на підприємствах, установах, закладах – не тільки неприємне явище, але і пряма загроза для здоров’я. Тому плісняву та грибок необхідно видаляти якомога скоріше.

Найбільш розповсюдженими причинами появи плісняви та грибків є:

  • Промерзання зовнішніх стін.
  • Погана вентиляція. Щільні пластикові вікна, відсутність системи кондиціонування, нерегулярне провітрювання – і в результаті по кутах стін розповзається грибок.
  • Ґрунтова вогкість.
  • Неполадки у водопроводі. При підтікаючих трубах цвіль дуже швидко поширюється.
  • Протікання даху.

Відсутнє або недостатнє опалення. Приміщення, яке не опалюється, відволожується і покривається пліснявою.

Всі зазначені чинники призводять до підвищеної вологості, яка створює сприятливе середовище для появи плісняви та грибків на стелі, стінах, що несуть загрозу здоров’ю людині.

Зокрема, люди з ослабленою імунною системою, похилого віку, діти можуть мати вищий ризик захворювання, якщо в їхньому навколишньому середовищі є цвіль та її спори. Цей ризик особливо високий для тих, у кого є ще й проблеми з дихальною системою. Такі, а також алергічно сенсибілізовані особи можуть відчувати алергічні реакції.

Для комфортного мікроклімату приміщень, вологість повітря не повинна перевищувати 60-70%, але і не повинна бути нижче 40%, а температура в приміщеннях +20-22°С. Тому для підтримання оптимального рівня вологості регулярно провітрюйте кімнати, не сушіть білизну в приміщенні, та у міжсезоння, коли за вікном вже сиро і холодно, а опалювальний сезон ще не розпочався, користуйтеся обігрівачами. Дотримання чистоти, сухості й хорошої вентиляції в приміщенні - найкращий спосіб запобігти розвитку цвілі та підвищенню концентрації забруднювальних речовин у приміщеннях.

 

Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області