Сальмонельоз: як запобігти хворобі

  • 488

Одним із найнебезпечніших інфекційних захворювань вважається сальмонельоз, збудниками якого є бактерії, що відносяться до роду Salmonella.

Патогенну паличку розповсюджують тварини, птиці та сама людина. Джерела зараження –  велика рогата худоба, домашні тварини та водоплавна птиця.

Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса, птиці, яєць, молока.

Симптоми захворювання:

  • діарея;
  • болі в животі;
  • нудота та/або блювота;
  • підвищення температури;
  • загальна слабкість;
  • головні болі.

Бактерії мають високу живучість і стійкі до зовнішніх факторів – багато видів прекрасно переносять висушування та навіть заморозку до -80°C або нижче (заморожування може, навпаки, продовжити їм життя). Кислоти, солі та копчення теж практично не впливають на життєдіяльність цих мікроорганізмів. Тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів.

У воді, особливо з низьким pH (більш кислій), сальмонела може жити до 2 місяців, на поверхнях предметів за кімнатної температури – до 3 місяців, у землі – півтора року; у молоці – близько місяця, в кефірі – 2 місяці, в м’ясі – 4 місяці, в яйцях – до 9 місяців, у сирі – рік. Смак і вигляд продуктів абсолютно не змінюється через те, що в них активно розмножуються сальмонели.

Щоб уберегтися від сальмонельозу, необхідно:

  • мити руки після кожного відвідування туалету, контакту з домашніми тваринами, роботи з сирим м’ясом і яйцями;
  • ретельно мити овочі перед їх вживанням;
  • вживати в їжу тільки пастеризоване або кип’ячене молоко;
  • відмовитися від вживання сирих яєць;
  • ретельно просмажувати м’ясо;
  • не купувати продукти тваринного походження в незнайомих місцях і на сумнівних ринках;
  • особливо уважно підходити до купівлі кондитерських виробів, до складу яких входять курячі яйця.

При появі найменших ознак захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Санітарно-ветеринарні заходи спрямовані на запобігання захворюванню серед сільськогосподарських тварин і птахів, забезпечення належного санітарного режиму на бойнях, м’ясопереробних та м’ясо-молочних підприємствах. Проводять вибірковий контроль кормів і кормових інгредієнтів; дезінфекційні та дератизаційні заходи на м’ясопереробних підприємствах, харчових і сировинних складах, холодильниках; вакцинацію сільськогосподарських тварин.

На об’єктах високого епідемічного ризику (харчові підприємства, водопровідні споруди, дитячі, оздоровчі  та лікувально-профілактичні заклади) повинен здійснюватись систематичний контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних норм, правил зберігання і транспортування харчових продуктів, технологією приготування їжі, її реалізацією, а також протиепідемічним режимом.

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.