Поради щодо профілактики харчових отруєнь під час воєнного стану

  • 752

Фото без опису

Наразі в Україні діє воєнний стан. Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок у тяжкий час, збирають продукти харчування та готують їжу для цивільних і військових.

Щоб уникнути харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій, рекомендуємо дотримуватися простих порад:

  • залучати до роботи зі збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами, та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежитю, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
  • особам, які контактують з харчовими продуктами, дотримуватися обов’язкової гігієни рук;
  • сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
  • під час розфасування продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти і продумати їх ефективне та раціональне використання на місці;
  • оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та терміни їх придатності. Під час огляду консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити, чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж і банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання й використання;
  • сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);
  • оцінити зовнішній вигляд, колір, запах та смак продуктів, що швидко псуються;
  • за можливості зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів;
  • дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

УВАГА!

Особлива увага має приділятися харчовим продуктам, які було отримано від цивільного населення, а саме: кондитерські й кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси тощо) домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.