Настав час інкубації птиці

  • 11713

Фото без опису

 

     Наближається тепла пора року - сезон масової інкубації і вирощування молодняку птиці. Майже всі господарі дбають про поповнення домашнього господарства птицею.

     Звичайно, найкращим «інкубатором» є квочка. Але більшість господарів віддають перевагу спеціальним пристроям – інкубаторам, щоб не чекати, коли птиця «заквокче», а самим регулювати терміни появи пташенят. Немало господарів купують молодняк птиці на інкубаторах, птахофабриках або на базарах. У такому випадку потрібно завжди у продавців запитувати довідку або ветеринарне свідоцтво.

    Інкубація курячих яєць – досить серйозний процес, при якому багато початківців-птахівників роблять безліч помилок. Через це кількість курчат, що вилупилися, істотно скорочується, а ті, що вилупилися, можуть мати різні захворювання і патології розвитку.

Для того, щоб запобігти подібній події, необхідно чітко виконувати рекомендації щодо температурного режиму та вологості при інкубації, так як це дозволить створити для пташенят найбільш природні умови.

Вибір яєць для інкубації

   Процесу інкубації передує ретельний підбір яєць.  Такий підхід дозволяє суттєво підвищити рівень виводки і виростити здоровий молодняк.

   Бажано, щоб кури–виробники, яйця яких були узяті для закладки, мали високу продуктивність і міцне здоров’я. Тоді генофонд потомства буде максимально захищений від патологій, які передаються у спадок. Також слід уникати відбору яєць, одержаних у результаті близькоспорідненого схрещування. Велике значення відіграє і кількість самців у стаді: на одного півня має припадати не більше 15 курочок яєчного напрямку і 12 – м’ясного, на одного індика – 8 самок, на селезня – 5 качок і на гусака – 3 гуски. При виведенні зі стада самців кури продовжують нести запліднені яйця протягом 2 тижнів, качки – 10 днів, індички - 40 днів. Запліднюваність яєць знижують такі фактори: утримання в холодних і сирих пташниках, короткий світловий день, линька, ураження гельмінтами і нашкірними паразитами.

  Вважається, що вік несучок, чиї яйця взяли для інкубації, не повинен перевищувати 2 років. Крім цього, велике значення приділяється їх харчуваннювоно повинно бути максимально природним і не містити ліків або речовин, що впливають на ступінь несучості.

   Форма яєць повинна бути правильною, з гладенькою без дефектів шкаралупою. Також не варто     закладати в інкубатор яйця з тріщинами, вм’ятинами, відколами та іншими ушкодженнями, зі скловидною ( тонка, при простукуванні видає дзвінкий звук) та мармуровою  (темні і світлі плями) шкаралупою.

   Обраний матеріал повинен бути приблизно одного розміру. Це пов’язано з тим, що занадто маленькі яйця рідко є повністю сформованими. Дуже великі яйця також не використовуються, так як мають дуже тонку шкаралупу, а пташенята у них набагато довше розвиваються. Уся партія повинна бути однорідною, щоб курчата вилупилися приблизно в один і той же час.

   Для інкубації беруть тільки свіжі яйця: для курячих – не більше 6 днів після знесення, для індичих і качиних – 8 днів, для гусячих – 10 днів. Якщо потрібно матеріал зберігати довше вищезазначених термінів, то це варто робити при температурі 8 - 15°С при достатньому провітрюванні.

   Усі яйця миють від посліду та інших забруднень. Якщо якесь яйце дуже забруднене, для закладки його не використовують. Також не варто вибирати яйця зі слідами крові або іншими плямами невідомого походження. Дезінфікуюча обробка курячих яєць перед інкубацією обов’язкова! Проводиться вона за 1,5-2 години до закладки. Оптимальний варіантвикористовувати рожевий розчин марганцівки або 1-1,5% розчин перекису водню. Шкаралупу яєць акуратно протирають ганчіркою, змоченою в розчині, або замочують в ньому яйця на 5-6 хвилин. Оптимальна температура для розчину – +29 – 30°С. Потім яйця потрібно укласти на тканину і зачекати до повного висихання.

   Для великих партій інкубаційних яєць використовується пар формальдегіду - 2 530 мл речовини розбавляють такою ж кількістю води і додають ще 30 мг марганцевого калію. Посудину з розчином, якого вистачає на кубічний метр інкубатора, поміщають в дезінфекційну камеру з яйцями. Для камери можна використовувати ящик, який щільно закривається. Займає дезінфекція близько 30 хвилин.

   Також для вологої дезінфекції  використовують 25-30% хлорне вапно. На 1 літр води береться 15-20 г речовини. За 2 години до викладення в інкубатор яйця поміщають в даний розчин на 3 хвилини.

    Безпосередньо перед закладкою яйця повинні перебувати в приміщенні з температурою 20-22°С. Проводити її початок найкраще у вечірній час доби, з 18 до 21 години. Завдяки цьому курчата почнуть вилуплюватися в денний час.

    Перед закладкою також потрібно провести перевірку яєць на овоскопі - це прилад для визначення якості  яєць. Іншими словами, овоскоп - це світловий рентген, який просвічує яйця. Тільки замість шкідливого рентгенівського світіння тут використовується звичайне світло. Яйця з плямами, неоднорідною шкаралупою та добре вираженою або зміщеною повітряною камерою ( в нормі вона має бути в тупому кінці яйця)  – вибраковують. Наступну перевірку роблять на 7-й день від закладки. У цю пору вже видно мережу кровоносних судин. Якщо розвиток успішний – вони розміщені рівномірно. Коли зародок схожий на плямуйого вибраковують. На 19-20 день проводять останнє овоскопування. Ембріон не повинен просвічуватися, за величиною він займає 2/3 обсягу яйця.

 

Підготовка до інкубації

  1. Перед тим, як приступити до процесу, необхідно переконатися в справності пристрою. Якщо процес відбуватиметься вперше, слід ознайомитися з правилами його використання і заздалегідь навчитися виставляти і забезпечувати необхідні температурні режими та рівень вологості при інкубації.

  2. При розміщенні апарата в домашніх умовах необхідно виставити його на рівне місце далеко від джерел протягу. Необхідно, щоб інкубатор був чистим і сухим. Безпосередньо перед початком використання його слід продезінфікувати.

  3. Після цього включають і налаштовують необхідні параметри вологості і температури в інкубаторі. В такому режимі він повинен пропрацювати протягом доби, завдяки чому визначається його робочий стан і створюється необхідний для розвитку курчат мікроклімат.

Температура та вологість при інкубації 

   Найбільш важливими факторами під час інкубації є температура і вологість. Підтримання необхідного мікроклімату дозволить отримати здорове потомство і вбереже пташенят від виникнення патологій і загального ослаблення.

  Температурні параметри, при яких можливий розвиток курчат, коливаються від 27 до 43°С. Проте слід розуміти, що при низькій температурі розвиток організму сповільнюється, можуть вилупитися неповноцінні пташенята. Максимальні показники можуть відрізнятися, коливання залежать від розташування джерел тепла. Якщо вони знаходяться тільки з верхньої сторони інкубатора, допустима температура не повинна перевищувати 40°С , якщо з усіх сторін – 38°С.

  Температура інкубації курячих яєць повинна суворо підтримуватися протягом всього терміну. Вона залежить від періоду процесу виведення пташенят:

  • з 1 по 18 день – +37,8 – 38 ° С;

  • з 19 по 21 день – +37,5 – 37,7 ° С.

   Показники вологості теж чітко контролюються при виведенні пташенят. Сухе повітря призведе до втрати маси особинами, що загрожує передчасним вилупленням. Підвищений показник -  призведе до його затримки. Вологість при інкубації курчат коригується залежно від періоду дозрівання пташенят:

  • з 1 по 7 день – 50-55%;

  • з 8 по 14 день – знижується до 45%;

  • з 15 по 18 день – піднімається до 50%;

Крайні межі показника вологостіце 45-80%. Однак не рекомендується наближення цих параметрів до порогового значення. Найбільш оптимальний показник – 50%, проте на останньому етапі інкубації можливо його підвищення до 75%.

    Початківцям птахівникам слід знати, що весь той час, поки яйця знаходяться в інкубаторі, їх потрібно перевертати. Роблять це кожні 4-6 годин з 1 по 18 день виведення пташенят. Це дає змогу зародкам отримувати рівномірне тепло і правильно розвиватися. Якщо ж не проводити перевертання, вони можуть «приклеїтися» до шкаралупи і отримати різні дефектиабо ж не вилупитися зовсім. Для того, щоб було зрозуміло, в який бік перевертати яйця, на шкаралупі роблять помітки за допомогою маркера.  З 19 дня перевертання яєць припиняють.

     У цілому інкубація яєць триває близько трьох тижнів. Іноді довше, якщо температура була нижче допустимих значень, але межею вважається 25 днів. За замовчуванням ці три тижні діляться на 4 періоди:

  • 1-й період – 1-7 день інкубації;

  • 2-й період - з 8 по 14 день;

  • 3-й період - з 15 по 18 день (зазвичай, в цей час можна почути писк ще не вилуплених пташенят);

  • 4-й період - з 19 по 23 день (це фінальний етап, який закінчується вилуплення курчати).

   Щоб зародок не перегрівався, яйця потрібно охолоджувати. Проводять охолодження на шостий і чотирнадцятий дні. Також відбувається щоденне короткочасне охолодження - інкубатор відкривають на 5 хвилин. Для підвищення вологості на останньому етапі процесу після провітрювання яйця можна кропити з пульверизатора прогрітою до + 27 °С водою. З 19 дня охолодження не проводиться.

Останні дні інкубації курячих яєць

    В останні дні інкубації курчат (з 19 по 21 добу) особливо уважно треба стежити за яйцями, оскільки  всі курчата будуть вилуплюватися не одночасно.  Між яйцями  має бути максимально допустимий простір. Писк курчат – показник їх здоров’я. Спокійний, монотонний звук говорить про хороше їх самопочуття. Курча прокльовує шкаралупу в 3 стуки. Це один з маркерів здорового потомства. Пташеня впирається в стінки шкаралупи і ламає її. Важливо дочекатися поки всі курчата вилупляться і самостійно обсохнуть. До цього не можна відкривати камеру – всіх пташенят забирають одночасно і поміщають в коробку. У той же час потрібно перевіряти ті яйця, накльовування яких сталося, але з них пташенята ще не з’явилися. Можлива ситуація, коли курча занадто ослаблене або ж товщина шкаралупи не дозволяє вибратися назовні. У цьому випадку йому необхідно допомогти.

Перші дні життя курчат після інкубації

    Новонароджені курчата після інкубації знову проходять відбір. Для розвитку вибирають пташенят з сильними ногами, блискучим пухом, які жваво рухаються і реагують на звуки. У здорових пернатих ясні, трохи опуклі очі, короткий дзьоб. Живіт повинен бути з м’якої пуповиною і не обвисати. Трохи збільшене черевце, згусток крові на пупку, трохи тьмяний пух – не привід бракувати пташенят.

Коли інкубація курячих яєць завершена, молодняку ??треба забезпечити правильні умови вирощування:

  1. Пересадити сухих пташенят в коробку висотою 60 см, накрити її тканиною.

  2. Забезпечити температуру  + 35 ° С, зверху встановивши лампу розжарювання. Першу добу її не відключають.

  3. Протягом натупних 5-ти днів температуру знижують до + 29 ° С, поступово вимикаючи світло на ніч. Коли лампи не включені, під дно коробки можна класти грілки.

  4. Годують курчат кожні 3-4 години розсипчастою їжеюїм подобається манка, пшоно, жовток. Їжу сиплють на підлогу, ставлять поїлки з кип’яченою водою. Після доби в раціон можна додавати сир, дерть пшениці, ячменю, сироватку.

Поширені помилки під час інкубації

    Оскільки інкубація в домашніх умовахпроцес досить складний, у початківців птахівників досить часто зустрічаються помилки. Найбільш часто зустрічаються такі «промахи»:

  1. Незнання правил роботи з інкубатором або ж їх невиконання. Ця помилка призводить до порушення технологічного процесу і, як наслідок, до зниження кількості вилуплювання.

  2. Неправильне зберігання матеріалу для інкубації. Воно пов’язане або з порушенням температурного режиму, або ж із занадто великою тривалістю (більше двох тижнів). Рекомендований час для зберігання яєць – не більше п’яти діб.

  3. Відсутність належної підготовки. Інкубатор не «прогрівають», а яйця перед закладкою не перевіряють на наявність дефектів, не прибирають великі забруднення.

  4. Великі перепади температури і вологості.

  5. Невірний вибір місця для установки інкубатора, постійні протяги.

  6. Відсутність постійних перевертань яєць, занадто великі перерви між ними.

Лубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області