На сесії Оржицької селищної ради

  • 315

Фото без описуФото без опису

16 лютого 2022 року, у День єднання, керівництво та депутати селищної ради, працівники її виконавчого комітету перебували на роботі та виконували свої обов'язки відповідно до складеної присяги. Цього дня під головуванням селищного голови Олени Сидоренко відбулося шістнадцяте пленарне засідання сесії Оржицької селищної ради восьмого скликання. 20 з 26 депутатів селищної ради розглянули 181 питання порядку денного, 155 з яких – земельні. У роботі сесії також взяли участь депутати районної ради Сергій Несен, Григорій Рибачов та Володимир Карлов, старости, представники громадськості. Попередньо винесені на сесію питання обговорювалися депутатами на засіданнях постійних комісій.

Депутати затвердили звіт про виконання бюджету Оржицької селищної територіальної громади за 2021 рік (зведений звіт та довідка на офіційному вебсайті селищної ради за посиланням: https://orz-rada.gov.ua/news/1643635037/) та внесли зміни до бюджету Оржицької селищної територіальної громади на 2022 рік, розподіливши кошти вільного залишку станом на 01.01.2022 року на загальну суму 5 млн. 366 тис. 310.95 грн, в тому числі, 710 тис. грн освітньої субвенції з державного бюджету, 1 млн. 734 тис. 939.75 грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку територій, та включивши до доходів та видатків бюджету субвенцію з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету у сумі 69 тис.659 грн, також було внесено зміни в розрізі програмної та економічної класифікації в межах загального обсягу бюджетних призначень головних розпорядників коштів (рішення оприлюднено на офіційному вебсайті селищної ради за посиланням: https://orz-rada.gov.ua/docs/1189218/ ).

Одним з ключових питань сесії став початок розробки Комплексного плану просторового розвитку території Оржицької територіальної громади - документу, з допомогою якого вирішуватимуться у межах території усієї громади питання визначення функції території, забезпечення соціальною, транспортною та інженерною інфраструктурою, формування сприятливого середовища для мешканців, створення умов для розвитку місцевого бізнесу та залучення інвестицій. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА», партнеркою якого є наша громада, надасть методичну і практичну допомогу у розробці плану, до ключових її положень залучатиметься громадськість (https://orz-rada.gov.ua/docs/1189200/ )

Депутати детально обговорили та ухвалили рішення щодо затвердження Програми розвитку та фінансової підтримки житлово-комунального господарства на 2022-2024 роки, Програми розвитку місцевого самоврядування на 2022-2025 роки, Положення про Почесну грамоту, Грамоту, Подяку Оржицької селищної ради. Місцева цільова програма «Територіальна оборона» на 2022 рік, яка передбачає виділення 575 тис. грн. на облаштування місця дислокації у селі Піски Лубенського району військової частини та її технічне забезпечення, депутатами була прийнята, однак поки без виділення вказаних коштів, розмір яких вимагає додаткового вивчення та обгрунтування.

Крім того, на засіданні було затверджено ряд рішень щодо внесення змін до Положення про службу у справах дітей, які визначили розмежовані зі службою у справах дітей райдержадміністрації повноваження у сфері захисту дітей на території громади; Положення про відділ культури, туризму, молоді та спорту, які закріпили повноваження призначення керівників комунальних закладів, підпорядкованих відділу, розпорядженням селищного голови за результатами конкурсного відбору; положень про відділ державної реєстрації та центр надання адміністративних послуг, у яких визначено, що керівництво та відповідальність за організацію діяльності ЦНАПу покладається на відділ державної реєстрації, а його начальник є керівником ЦНАПу.

Окремими рішенням було затверджено звіти про виконання фінансових планів КНП «Оржицький центр ПМСД» та «Оржицька лікарня», внесено зміни до рішень про встановлення пільгових умов харчування дітей у закладах дошкільної освіти громади (до категорії звільнених від оплати віднесено дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей з інвалідністю та дітей учасників АТО), затверджено склад конкурсної комісії з проведення конкурсу на посаду директора Денисівської ЗОШ, надано матеріальні допомоги учаснику бойових дій та хворим на онкологічні захворювання, передано майно комунальної власності у межах комунальних підприємств.

Оптимізовуючи мережу комунальних підприємств, було прийнято рішення щодо ліквідації КП «Савинці» та передачі повноважень з водопостачання та благоустрою до КП «Оржиця-водоканал» та КП «Оржиця-комунсервіс» відповідно.

Депутатам та громадськості було представлено поліцейського офіцера громади Тараса Ворону, який обслуговуватиме жителів Круподеринського, Сазонівського, Чевельчанського, Яблунівського та Савинського старостинських округів, пост безпеки та правопорядку розташовуватиметься у селі Круподеринці, селищна рада забезпечуватиме пальним службовий автомобіль поліцейського, придбаний за державні кошти.

Під час розгляду земельних питань, депутати були поінформовані про результати перших аукціонних торгів права оренди 9 земельних ділянок. Загальна сума орендної плати за вказані ділянки складає більше 500 тис. грн щороку, термін оренди 10 років. Наразі готуються документи на земельні торги (аукціони) з продажу права оренди 19 земельних ділянок комунальної власності – сіножаті та пасовища на території Яблунівського, Зарізького, Лукімського, Плехівського та Онішківського старостинських округів.

У різному селищний голова Олена Сидоренко поінформувала про участь громади у низці обласних проектах бюджету участі, зменшення податку на доходи фізичних осіб через переведення працівників поліції до Лубенськогор відділу та працівників Оржицької дільниці до Лубенської об’єднаної філії АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» та недоотриманням у зв’язку з цим до місцевого бюджету близько 200 тис. грн щомісяця.

Насамкінець Олена Сидоренко прокоментувала факт масового вкидання до інтернет –ресурсів інформації стосовно складення на неї як на посадову особу місцевого самоврядування адміністративних протоколів про вчинення корупційних діянь, зазначивши, що знає того, хто зводить з нею особисті рахунки та за кількома фейковими сторінками поширює інформацію, маніпулюючи з фактами, при цьому не вказує на відкриті дані щодо дотриманих тендерних процедур, наявності проміжних актів виконання робіт тощо. Селищний голова подякувала депутатам і колективу за підтримку та не поширення інформації, не дивлячись на тиск та змушування це робити. «Вини не визнаю, буду доводити це в суді», - підкреслила Олена Сидоренко.

Прийняті рішення шістнадцятої сесії селищної ради восьмого скликання від 16 лютого 2022 року будуть оприлюднені на офіційному вебсайті Оржицької селищної ради для ознайомлення у строки, визначені Законом України «Про доступ до публічної інформації».