ОСНОВНЕ ПРО СТРАХОВИЙ СТАЖ

  • 494

Фото без опису

З 1 січня 2004 року страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Згідно з частиною першою ст. 24 Закону 1058 страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій ніж мінімальний страховий внесок. Тільки за таких умов місяць роботи буде зарахований до страхового стажу як повний. Тобто якщо сума страхових внесків, сплачених за відповідний місяць, є меншою ніж мінімальний страховий внесок, до страхового стажу зараховується пропорційно зменшений період. Але якщо особа працює неповний робочий час (неповний робочий день, неповний робочий тиждень), її прийняли на роботу не з першого календарного місяця або звільнили не останнім днем календарного місяця, вона може здійснити доплату до мінімального страхового внеску у такий спосіб, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою за мінімальний страховий внесок.

Чому варто скористатися такою можливістю?

По-перше, під час розрахунку доплати застосовується мінімальна заробітна плата, визначена на той місяць, за який ця доплата здійснюється. Якщо, наприклад, такі неповні місяці мали місце 2004 року, то мінімальна заробітна плата в певних періодах цього року становила 332 грн, а це значно менше, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на сьогодні.

По-друге, визначаючи доплату, розмір мінімальної заробітної плати множать на відсоток внеску, визначений законодавством, чинним на той час, і який не подвоюється, як під час сплати внесків у разі укладання договору про одноразову сплату єдиного внеску за попередні періоди у податковому органі.

У такий спосіб особа доплачуватиме значно менше. При цьому їй не потрібно укладати договір про добровільну сплату внесків за періоди, коли вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, або працювати ще чотири місяці для того, щоб набути необхідну для призначення пенсії тривалість страхового стажу.

Нагадаємо, що 2022 року для набуття права на призначення пенсії необхідно мати не менше 29 років страхового стажу.

Якщо ж особа не має можливості певним чином отримати такий страховий стаж, то право виходу на пенсію у такому випадку вона набуде лише 2025року, з досягненням віку 63 роки, коли для виходу на пенсію достатньо мати не менше 21 року страхового стажу. У такому разі людина втрачає три роки, тому доцільно здійснити доплату за неповні місяці страхового стажу та отримати пенсію вже сьогодні.

У разі, якщо страховий стаж особи у 63 роки становить менше 21 року, вона набуде право виходу на пенсію лише у 65 років, для чого потрібно мати не менше 15 років страхового стажу.

Головне управління Пенсійного

фонду України в Полтавської області