Лубенське районне управління Держпродспоживслужби ГУ ДПСС в Полтавській області застерігає: Стихійні ринки – небезпека для здоров’я!

  • 466

Фото без опису

Статистика по Україні свідчить, що на сьогоднішній день  приблизно 37 відсотків торгівлі продуктами харчування становить стихійна торгівля. Із введенням протиепідемічних норм у зв’язку з пандемією COVID-19 органи виконавчої влади почали більш пильно стежити за провадженням стихійної торгівлі.

  Торгівля на вулиці без дозволу тягне за собою накладення штрафів: від 17 до 119 грн (за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення);  від 17 до 34 тисяч грн (за 164 статтею про порушення порядку провадження господарської діяльності) та додатково в часи пандемії COVID-19 вуличні торговці можуть отримати штраф від 17 тисяч гривень за порушення санітарно-епідеміологічних норм.

     Лубенське районне управління Держпродспоживслужби застерігає жителів Оржицької громади від купівлі продуктів харчування у місцях стихійної торгівлі.

     Так що ж таке стихійна торгівля і чим вона небезпечна?

   Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними в невідповідних місцях та умовах ( на вулицях, на тротуарах, у дворах, парках, вокзалах) з рук, із землі без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі.

   У місцях стихійної торгівлі продаються продукти харчування невідомого походження, які не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як: туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. За відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Особливо це стосується свіжого м’яса, риби, молочних продуктів, кондитерських та хлібо-булочних виробів! Саме ці продукти можуть нести небезпеку не тільки вашому здоров’ю, а й життю!

Чим небезпечні продукти зі стихійних ринків:

1. Якість продуктів ніхто не перевіряє.

2. Харчові продукти продаються прямо з асфальту. Придбавши такий продукт, можна захворіти на інфекційні кишкові захворювання.

3. На стихійних ринках немає торгових місць, що є негігієнічним та виглядає неестетично.

4. Продавці на стихійних ринках не отримують жодних дозволів від адміністрації та інших інстанцій. У разі отруєння продуктами, потерпілому не буде до кого пред’явити претензію.

 

   Шановні споживачі! Перед тим, як щось купувати на стихійному ринку, добре подумайте, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження, а потім в інфекційній лікарні витрачати в кілька разів більше! А занадто ощадливим покупцям варто пам’ятати застереження медиків, що купівля продуктів на землі – великий ризик! Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості продукції. Такі місця є – це спеціально облаштовані продовольчі ринки, на яких працюють усі відповідні служби, які перевіряють продукцію, починаючи з м’яса та риби, а закінчуючи крупами та фруктами. Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача!

 

Лубенське районне управління Держпродспоживслужби

ГУ ДПСС в Полтавській області