Профілактика переохолоджень та відморожень

  • 737

Фото без опису

Відмороження – це ушкодження тканин організму під впливом холоду (низької температури) локально. Частіше зачіпає відкриті частини тіла-вушні мушлі, ніс, щоки, пальці рук та ніг.

Жителі Полтавського регіону часто відчувають ознаки відморожень та переохолоджень. Це пов`язане з високою вологістю повітря.

Найчастіше відмороження виникають у холодний зимовий час при температурі навколишнього середовища нижче -10С -20С.Тяжкість та глибина уражень залежить від температури, часу перебування на холоді, загального стану людини, віку та якості надання медичної допомоги. Відмороження від переохолодження відрізняються тим, що по-перше – це більш локальне ушкодження, а по-друге – це загальне ушкодження організму з ураженням внутрішніх органів та систем.

Розрізняють такі ступені переохолодження:

ЛЕГКА: температура тіла – 32-340С,шкіра бліда з синюшним відтінком, озноб, утруднення мови, пульс 60-66 в 1хв., артеріальний тиск в нормі або дещо підвищений, дихання не порушене, можливі відмороження І-ІІ ст.

СЕРЕДНЯ: температура 29-320С, сонливість, пригнічення свідомості, безглуздий погляд, шкіра блідо-синюшна з «мармуровим» відтінком, холодна, пульс 50-60 ударів за1 хв., артеріальний тиск дещо знижений, дихання 8-12 в 1 хв., поверхневе. Можливі відмороження І-ІV ступеня.

ВАЖКА: температура нижче 310С, свідомість відсутня, можливі судоми, блювота, шкіра бліда, синюшна, холодна на дотик, пульс 36-40 ударів на 1хв., різко знижений артеріальний тиск, дихання 3-4 удари на 1хв., поверхневе.

Відмороження також мають свої ступені :

І ступінь: шкіра бліда ( після зігрівання червоніє), поколювання, місцево – набряки, оніміння.

ІІ ступінь (при більш тривалому перебуванні на холоді): блідість шкіри, місцево – зниження температури та втрата чутливості, є пухирі з прозорим вмістом.

ІІІ ступінь: добавляються пухирі з кров`яним вмістом, збільшення набряку, обмеження рухів.

ІV ступінь: крайня, ускладнена порушеннями загального стану та місцевими порушеннями (є ділянки некрозу).

Окремо хочу звернути увагу на ІМЕРСІЙНЕ відмороження (траншейна ступня): ураження ступнів при тривалому впливі холоду та вологості. Виникає при температурі вище 00С. Вперше описане в період першої світової війни 1914-18 р.р. у солдатів при тривалому перебуванні у сирих траншеях (окопах) у мокрому взутті. На теперішній час спостерігається у людей, що працюють цілий день у гумових чоботях, у безхатченків.

Завданнями першої медичної допомоги є:

– відновити місцево температуру тіла;

– бортьба з больовим шоком;

– нормалізація кровообігу;

– ліквідація тканинної гіпоксії.

Перша медична допомога:

– розтерти відморожену ділянку шерстяною рукавичкою, шарфиком (ніколи не робити це снігом, бо його мікрокришталики травмують ушкоджену шкіру, а це вхідні ворота для інфекції);

– зігріти відморожену ділянку в теплій (не гарячій воді);

– дати знеболююче;

– на пошкоджену ділянку накласти термоізолюючу пов`язку ( мазьовий компрес);

– дати випити гарячого чаю;

– спазмолітики;

– препарати нікотинової кислоти;

– антикоагулянти;

– антибіотики (за показаннями);

– негайно звернутися до лікаря.

Завжди слід пам`ятати, що будь-яке захворювання простіше попередити, ніж лікувати.

А тепер про профілактику відморожень та переохолоджень.

- Щоб не допустити відмороження, в холодну пору на мороз треба одягати шапку, рукавички, тепле, не тісне взуття.

- У вітряну холодну погоду перед виходом на вулицю змастіть відкриті ділянки косметичним кремом.

- Не рекомендується на морозі носити сережки, обручки та персні, бо метал дуже швидко охолоджується та довго утримує низьку температуру.

- Як тільки на вулиці відчули переохолодження чи замерзання, необхідно якомога швидше зайти в будь-яке приміщення (магазин, кафе, під`їзд) для зігрівання та огляду потенційно вразливих для відмороження місць.

- Перед виходом на мороз треба обов`язково поїсти ситну, висококалорійну їжу, бо на холоді організм потребує багато енергії.

Важливо пам`ятати, що паління та вживання алкоголю зменшує периферійну циркуляцію крові і таким чином робить кінцівки більш вразливими до низької температури. Коли ви побачили на вулиці людину з побілілими щоками чи вухами – не будьте байдужими, підкажіть, допоможіть!

У морозну зимову пору року не допускайте холодової травми. Сніжна, помірно морозна зима – прекрасна пора року. Будьте уважними та обережними і ніяке відмороження чи переохолодження не зіпсують вашого настрою.

Доброго всім здоров’я!

Леонід Бакай, лікар – комбустіолог опікового відділення КНМП «Кременчуцька ЦРЛ»